Hlavní obsah

Ruská výzvědná loď šla po srážce v Černém moři ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Černém moři se ve čtvrtek srazila ruská výzvědná loď Liman s nákladním plavidlem plující pod vlajkou Toga. Vojenská loď měla trhlinu v trupu a potopila se. Informovala o tom agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská výzvědná loď Liman na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Incident se udál krátce před polednem v oblasti vzdálené zhruba 40 kilometrů severozápadně od Bosporského průlivu, potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Okolnosti srážky nejsou jasné, roli ale zřejmě hrála hustá mlha. Nákladní loď podle tureckých médií převážela dobytek.

Ruský úřad dodal, že neeviduje žádnou oběť, ačkoliv server Conflict News původně hovořil o 15 pohřešovaných námořnících.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Posádka se snaží loď zachránit,“ citovala nejprve Interfax z prohlášení ruského ministerstva. Vojenské plavidlo Liman podle něj utrpělo trhlinu pod čarou ponoru.

Foto: ČTK/AP

Ruská výzvědná loď Liman

Na místo nehody byl vyslán vojenský letoun An-26 a vyzvedl všech 78 lidí. Následně se loď potopila.

Foto: Murad Sezer/File, Reuters

Liman v Bosporském průlivu loni v říjnu

Výzvědná loď Liman o výtlaku 1560 tun byla vyrobena pro Sovětský svaz v 70. letech minulého století v Polsku. Na jeho palubě podle ruské státní agentury RT nebyla významnější výzbroj, ale radarová stanice a hydroakustické a další výzvědné zařízení.

Havarovaná výzvědná loď patří do flotily Černomořského loďstva. Podle Interfaxu se koncem ledna vrátila z mise ve Středozemním moři.

V lednu se ze Středozemního moře vracela ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov s doprovodnými plavidly, jež byla nasazena u Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám