Hlavní obsah

Lenin je po kúře zpět v mauzoleu. Většina Rusů by ho ale pohřbila

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvouměsíční „preventivní kúru“ podstoupil před svými 147. narozeninami Vladimir Lenin, jehož mumie už přes 90 let leží v mauzoleu na Rudém náměstí. Přestože většina Rusů by si ho už přála standardně pohřbít, nabalzamované ostatky jsou stále magnetem. Spory, zda je etické je vystavovat v centru Moskvy, trvají již desítky let. Oživily se i nyní u příležitosti nadcházejícího 100. výročí bolševické revoluce, kterou Lenin vedl.

Foto: Profimedia.cz

Členové Komunistické strany Ruské federace drží portrét Vladimira Iljiče Lenina před jeho mauzoleem na Rudém náměstí v Moskvě.

Článek

„Žijeme v jiné zemi, ale symboly a mrtvoly jsou stále v centru metropole,“ nechal se slyšet poslanec Ivan Sucharev z liberálně demokratické strany (LDPR) Vladimira Žirinovského. Podle něj je revoluční jubileum „velmi příhodná doba“ ke zrušení mauzolea i pohřbení vůdce „bolševického převratu, který byl protistátním zločinem“.

Frakce vládnoucího Jednotného Ruska zase promýšlí, jak se s oporou na legislativu pochybného symbolu zbavit. Nachystala tak zákon o pochování exvůdcova těla.

Co obnáší údržba

K pohřbení „největšího štváče 20. století“ vyzvala i ruská pravoslavná církev. Té se nelíbí i to, že se mrtvá tělesná schránka stala „turistickou atrakcí“ a že v blízkosti mauzolea a pohřebiště u Kremelské zdi se pořádají koncerty a vojenské přehlídky.

Jen loni bylo na uchování Leninova těla ze státního rozpočtu podle agentury RIA uvolněno přes 13 miliónů rublů (5,8 ­mi­liónu korun). Každé dva roky jsou ostatky člověka, kterého sovětský básník Vladimir Majakovskij nazval „nejživějším ze všech živých“, podrobeny procedurám, jež je mají udržovat „v kondici“.

Žádné tělo tam není, všechno je vykuchané, zůstalo tam snad jen deset procent
Vladimir Mendinskij, ministr kultury

Podle ruských odborníků totiž tělo nebylo v pravém slova smyslu mumifikováno, ale je opakovaně napouštěno zvláštní tekutinou, jež prý umožňuje uchovávat tkáně beze změn. Specialisté z Ústavu léčivých a aromatických rostlin je pravidelně naloží do vany naplněné speciálním roztokem. Balzamovací technologii vyvinuli už ve 20. letech minulého století profesoři Vorobjov a Zbarskij a ve světě je prý naprosto jedinečná. Ošetřené ostatky jsou pak zpátky uloženy do sarkofágu za průhledný skleněný kryt.

Ležící muž má odhalenou tvář a ruce, zatímco trup je v obleku, jenž se jednou za deset let mění. Letos ale nebyl Lenin podle médií převlečen, i když kvůli jubileu se očekává v mauzoleu velký nával návštěvníků. Ročně sem přijde kolem miliónu lidí. Mnohé vede hlavně zvědavost – chtějí se na vlastní oči ujistit, zda je tělo „pravé“ – tedy že tam neleží jen vosková figurína.

Experti ze zmíněného ústavu ale ujišťují, že jejich „klient“ je ve skvělém stavu. Vydrží prý klidně další desítky let.

Popularita roste

Jen zhruba třetina ruských obyvatel je pro ponechání Lenina v mauzoleu. V dubnovém průzkumu sociologického střediska Levada-Centr se 58 procent respondentů vyslovilo pro jeho pohřbení, přičemž 32 procenta připustilo, že by mohl být uložen u Kremelské zdi.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sněhem zasypané Rudé náměstí je důstojným středem ruské metropole.

Přitom 26 procent je rozhodně pro jeho pochování, a to v Petrohradě vedle hrobu jeho matky Marije Uljanovové. Zároveň si 79 procent myslí, že pomníky vůdce by se neměly odstraňovat, a jen čtyři procenta míní, že mají zmizet. Přibývá přitom Rusů, kteří Leninovu osobnost hodnotí pozitivně: nyní je to 56 procent, což je o 16 procent více než loni.

Ministr kultury Vladimir Medinskij považuje vystavování ­ostat­­­ků v mauzoleu za „absurditu“. „Žádné tělo tam není, všechno je vykuchané, zůstalo tam snad jen deset procent,“ řekl. Podle něj zastáncům vystavování „jde o kult, nikoli o Lenina“. Připustil však, že v předvolební době se v dané záležitosti sotva co může fakticky měnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám