Hlavní obsah

Turecko do EU nesmí. Významní němečtí politici chtějí ukončit jednání o vstupu

• Aktualizováno

Někteří němečtí politici už nemají trpělivost s Tureckem, které se stále více odklání od Evropy. Například šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann chtějí úplně ukončit rozhovory o vstupu Turecka do EU. Německo však není jednotné, ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) je pro pokračování rozhovorů.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Článek

„Poškodíme věrohodnost Evropy, pokud nezareagujeme na rozhodnutí Turecka proti demokracii a vládě práva... pokud budeme i nadále udržovat fikci přistoupení pro zemi s takovouto vládou a takovouto ústavou,” řekl Röttgen podle agentury Reuters.

Předstírání, že se Turecko může stát členem EU brání navázání nového realističtějšího vztahu s touto zemí, dodal člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

„Je na čase ukončit jednání o členství v EU,” prohlásil Herrmann. „Musíme přestat se sebeklamy: neexistují společné perspektivy s Erdoganovým Tureckem,” doplnil představitel Křesťanskosociální unie (CSU).

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan promlouvá ke svým příznivcům v Ankaře.

Sigmar Gabriel ale varuje před „zkratkovitým rozhodnutím”. „Po tom historickém hlasování v Turecku musíme znovu z obou stran uchopit vlákna rozhovorů a propojit je,” řekl deníku Rheinische Post. Na konec je to ale na Turecku, jestli se chce od Evropy vzdálit ještě dál.

„To, co se teď děje v Turecku, zatýkání poslanců, opozice, novinářů, to vůbec neodpovídá demokratickým standardům,” dodal Gabriel.

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Průběh všelidového hlasování ale kritizovali pozorovatelé z Rady Evropy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). OBSE označila za protiprávní například náhlé rozhodnutí volební komise započítat také neorazítkované hlasy či podmínky kampaně před samotným hlasováním.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz 17. dubna v reakci na výsledky referenda zopakoval svůj názor, že EU by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám