Hlavní obsah

Jste na listině smrti Islámského státu. Policie vyšetřuje islamistické pozadí útoku na autobus Borussie

– Dortmund • Aktualizováno

Bezpečnostní složky prověřují možnost, že útok na autobus fotbalistů Dortmundu má islamistické pozadí, napsal ve středu list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zdroje z vyšetřování. Dopis, který se našel poblíž místa činu, má údajně začínat slovy „Ve jménu Alláha, milosrdného, slitovného”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bombový útok na autobus Borussie byl podle policie atentátem na fotbalistyVideo: Reuters

 
Článek

V dopise se objevuje odkaz na teroristický útok v Berlíně, kdy útočník vjel náklaďákem do davu lidí na vánočním trhu. Důvodem má být zapojení Německa do boje proti Islámskému státu a „vraždění muslimů v chalífátu”. V dopise se píše, že sportovci a další prominenti v Německu jsou na "listině smrti Islámského státu".

Vyšetřovatelé dopis analyzují s tím, že na závěrečné hodnocení je příliš brzo. Ve hře je i možnost, že se skutečný pachatel snaží vyšetřovatele zmást. Podobný způsob přiznání se k činu je totiž u islamistů nezvyklý.

Kauzu bombového útoku převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které se běžně zabývá i teroristickou problematikou.

Deník Bild přinesl ve středu informaci, že exploze způsobily tři speciálně vyrobené trubkové bomby. Policie s odkazem na probíhající vyšetřování odmítla tuto zprávu potvrdit. Nechtěla se ani vyjádřit k tomu, že se pátrá po automobilu s cizí státní poznávací značkou.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund po výbuchu

Autobus fotbalistů Dortmundu poškodily v úterý cestou na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice. [celá zpráva]

Sportovec utrpěl zlomeninu ruky a ještě v noci jej lékaři operovali. „Jsme všichni v šoku. Doufáme, že se Marc rychle uzdraví,” řekl podle stránek klubu Borussia Dortmund po útoku kapitán týmu Marcel Schmelzer.

Utkání bylo odloženo na středu, podle policejního prezidenta se uskuteční za širokého nasazení policie. Zvláštní ochranná opatření pro fotbalisty zavedla policie už ve středu.

K mimořádným opatřením patří také zrušení plánovaných prohlídek stadiónu Borussie.

Fotbalisté slibují, že budou všichni hrát za zraněného spoluhráče Marca Bartra.

Státní zástupkyně Sandra Lückeová uvedla, že se blízko místa činu našlo psaní. Jeho obsah neupřesnila. Nyní ho prověřují policisté.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Poškozený autobuse fotbalistů Borussie Dortmund

Německá prokuratura podle agentury AP uvedla, že vyšetřovatelé dopis objevili nedaleko hotelu fotbalistů Dortmundu a pisatel se v něm k činu přiznal. Zda sdělil i motiv, německá policie ani státní zastupitelství neuvedly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám