Hlavní obsah

Autobus fotbalistů Dortmundu zasáhly cestou na stadión tři exploze

– Dortmund • Aktualizováno

Autobus fotbalistů německého klubu Borussia Dortmund v úterý krátce po 19. hodině cestou na čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Výbuchy měly podle prvních informací nastat na ulici Wittbräucker, asi 10 kilometrů od stadiónu v Dortmundu. Jeden hráč byl zraněn.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund po výbuchu

Článek

Výbušnina se měla nacházet na silnici a explodovala těsně před autobusem. Policie vyšetřuje, zda se jedná o cílený útok.

Podle informací serveru týdeníku Focus se výbušniny nacházely vně autobusu v křoví na pravé straně silnice. Výbuch poničil vozidlo na dvou místech krátce po odjezdu z hotelu, při explozi se vysypalo několik oken.

"Musíme vyčkat, kam nás vyšetřování zavede," uvedla policejní mluvčí Nina Vogtová. Explozi podle jejích slov ale způsobila výbušnina „jejíž charakter lze brát vážně“. O jakou výbušninu šlo, experti teprve zjišťují.

Policejní prezident Dortmundu Gregor Lange na večerní tiskové konferenci uvedl, že policie zatím pracuje s verzí, že šlo o útok na fotbalový klub. Zatím není jasné, co stojí v jeho pozadí, ale nevylučuje se žádná možnost.

Státní zástupkyně Sandra Lückeová uvedla, že útok vyšetřuje jako pokus o zabití. Současně uvedla, že se poblíž místa exploze našel dopis, který vyšetřovatelé nyní prověřují. Jeho obsah nesdělila, omezila se na konstatování, že v něm někdo převzal za akci zodpovědnost.

Policie večer oznámila, že objevila podezřelý předmět u hotelu Borussie. Výbušnina to ale není. O jaký předmět šlo, nesdělila.

Foto: Carsten Linhoff, ČTK/AP

Poškozené okno autobusu německého fotbalového týmu Borussia Dortmund po explozi výbušniny zřejmě nastražené u cesty na stadion

„Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát,” uvedl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky.

Zranění utrpěl jeden hráč Borussie, Španěl Marc Bartra (26), který byl převezen do nemocnice a podstoupil operaci. Má zlomené zápěstí a v paži střepy.

Foto: Profimedia.cz

Hráč Marc Bartra

„Hráči jsou v bezpečí. Na stadiónu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí,” uvedla Borussia na svém twitterovém účtu. Utkání bylo podle sdělení klubu zrušeno a odloženo na středu.

Odpovědět na otázky, kdo stojí za útokem a zda to byl teroristický čin, je podle expertů přílíš brzo. „V dnešní době už podvědomě počítáme s tím, že se jedná o teroristický čin, ale vzpomeňme si na loňské léto a střelbu v Mnichově. V první chvíli se mluvilo o terorismu, a nakonec to byl čin psychicky narušeného člověka,” řekl deníku Bild Davis Lewin, odborník na terorismu.

Spojení fotbalového klubu a teroristického útoku ovšem není podle něj až tak nepředstavitelné. „Fotbal je v Německu oblíbený a hráči jsou velmi známí. Útok vedený tímto směrem by měl pro radikály velký význam. Měl by nejen velký dopad na veřejnost, ale zaručil by jim velkou pozornost,” uzavřel Lewin.

Vestfálský tým na Twitteru poděkoval fanouškům FC Monaco za trpělivost, pochopení a solidární skandování „Dortmund, Dortmund”.

Na liduprázdném stadiónu si od 21:30 ještě fotbalisté Monaka zatrénovali.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund po explozi

Reklama

Výběr článků

Načítám