Hlavní obsah

Rusko má podle Pentagonu nové rakety, před nimiž se USA ani Evropa neubrání

– Washington

Spojené státy ani jejich evropští spojenci nemají obranu proti nové ruské střele s plochou dráhou letu, kterou Rusko rozmístilo v rozporu s dohodou z roku 1987. Řekl to v Kongresu americký generál John Hyten, jenž stojí v čele amerického strategického velitelství Stratcom.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme obranu” proti té střele, „která může ohrozit většinu evropského kontinentu, podle toho, kde bude umístěna,” řekl Hyten. Podle něj by měli USA a jejich evropští spojenci na rozmísťování ruských střel „reagovat”.

Podle únorové zprávy listu The New York Times Rusko tajně rozmístilo novou střelu, označovanou v USA jako SSC-8, v oblasti Volgogradu a na dalším, neidentifikovaném místě.

Rusko tím prý vědomě porušuje dohodu uzavřenou mezi USA a bývalým Sovětským svazem. V platnost vstoupila v roce 1988. Týkala se likvidace raket středního a kratšího doletu v Evropě a předpokládala zákaz rozmísťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů.

Pentagon Rusko poprvé veřejně obvinil z porušení dohody začátkem letošního března.

„Za každým krokem Ruska” vedoucím k posílení jeho vojenské převahy nad NATO „musí následovat odpověď, avšak tato odpověď nemusí být nutně vojenská,” řekl Hyten v Kongresu. V úvahu by tak nohly přijít například další sankce.

Jaderné ohrožení

Podle expertů může střela SSC-8 nést jadernou hlavici. Rusové ji podle serveru GlobalSecurity označují jako 9M729. Každý oddíl je vyzbrojen čtyřmi odpalovacími zařízeními, která se podobají odpalovacím zařízením taktických raket Iskander, což ztěžuje rozpoznání a ověření.

Spojené státy podle zdrojů Pentagonu varovaly Rusko před rozmístěním raket SSC-8 už během jejich vývoje v roce 2014 a znovu o rok později. Moskva ale pokaždé americké výtky odmítla.

Hyten sice kritizoval Rusko za rozmísťování střely SSC-8, ale zároveň řekl, že podle něj Moskva respektuje své povinnosti vyplývají z nové verze rusko-americké odzbrojovací smlouvy START podepsané v Praze. Ta je v platnosti od roku 2011 a obě strany se v ní zavazují snížit počet jaderných hlavic během sedmi let z 2200 na 1550.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám