Hlavní obsah

Ministr pro brexit představil plán na převzetí a úpravy zákonů EU

– Londýn

Ministr pro brexit David Davis ve čtvrtek v britském parlamentu představil podrobnosti k vládnímu návrhu zákona, který by měl zrušit zákon o Evropských společenstvích z roku 1972, kterým se Británie stala členem předchůdce Evropské unie. Zákon by měl zároveň přenést do britského právního řádu platné normy EU, které by následně bylo možné ”doplnit, zrušit či vylepšit„.

Foto: ČTK/AP

Ministr pro brexit David Davis

Článek

Zákon, který chystá vláda premiérky Theresy Mayové v souvislosti s odchodem Británie z EU, zruší podle Davise nadřazenost unijních zákonů nad těmi britskými a poskytne podnikům i britským spotřebitelům právní jistotu v den, kdy Británie opustí EU.

Hlavním účelem normy je převést naráz do britského právního řádu asi 20 000 evropských zákonů, které by následně parlament přezkoumal a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil.

Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba 1000 evropských norem. Unijní právo proniklo v Británii prakticky do všech odvětví života.

Vstoupí v platnost za dva roky

Premiérka Mayová ve středu dopisem předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi oficiálně oznámila záměr Londýna opustit EU. Zahájila tím přípravy vyjednávání podmínek takzvaného brexitu, které by mohlo začít na přelomu května a června a skončit vlastním odchodem Británie z Unie na jaře 2019. [celá zpráva]

Zákon, který ve čtvrtek v parlamentu Davis představil, vstoupí v platnost právě dnem odchodu Británie z Evropské unie.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Brexit bude Brity bolet, řekl Hollande

Evropští lídři, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), reagují na oficiální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie vesměs...

Výběr článků

Načítám