Hlavní obsah

Putin s Medvěděvem se vypravili za polární kruh

– Moskva

Před cestou na arktickou konferenci se ruský prezident Vladimir Putin vypravil za polární kruh, aby zkontroloval ekologickou očistu ostrovů poničených dlouhodobou přítomností ruské armády. S hlavou státu do Země Františka Josefa podle tiskové služby Kremlu odcestoval nečekaně i premiér Dmitrij Medvěděv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin vyrazil do Arktidy, vzal s sebou i MedveděvaVideo: Reuters

 
Článek

Společné cesty obou nejvyšších ruských ústavních činitelů jsou přitom podle médií velmi neobvyklé.

Putin odlehlé polární ostrovy navštívil už před sedmi lety ve funkci premiéra. Tehdy tamní stav životního prostředí označil za „naprosto děsivý”. Na ostrovech byly desítky tisíc tun kovového odpadu, statisíce pohozených naftových barelů, poškozená skladiště paliva, nefunkční armádní objekty.

Při své nynější cestě se podle Kremlu chce Putin přesvědčit o postupu vyčišťovacích a rekultivačních prací v nejsevernějším regionu Ruska.

Medvěděva k návštěvě Země Františka Josefa podle moskevského rozhlasu Putin osobně pozval, i když cesta byla kvůli nepříznivému počasí do poslední chvíle nejistá. Osud premiéra je v poslední době oblíbeným tématem ruských nevládních médií.

Demonstrace proti Medvěděvovi

Nejprve šlo o dohady o Medvěděvově zdravotním stavu - Putin před několika týdny zdůvodnil neúčast Medvěděva na schůzích vlády a bezpečnostní rady nemocí, sám premiér ale později překvapeným novinářům sdělil, že byl zcela zdráv.

Foto: Sergei Karpukhin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv v zemi Františka Josefa

Minulý víkend navíc Medvěděvův údajně neoprávněně nabytý majetek vyvolal v Rusku masové demonstrace a v médiích i politických kuloárech se začaly ozývat žádosti o vysvětlení. Putinovu neobvyklou nabídku na společnou výpravu do vzdálené provincie tak podle ruských komentátorů lze považovat za důkaz kolegiální podpory a signál o přátelských vztazích kremelských špiček.

„Obětovat Medvěděva v začínající kampani před prezidentskými volbami by znamenalo vyjít vstříc ulici a (opozičnímu vůdci) Alexeji Navalnému. Putin před ulicí nikdy neuhnul a neuhne ani teď,” napsala v komentáři ruská agentura RBK.

Země Františka Josefa, kterou tvoří asi 190 ostrovů, je administrativní součástí severoruské Archangelské oblasti. Souostroví na severním okraji Barentsova moře objevila a pojmenovala v roce 1873 rakousko-uherská polární expedice, součástí podunajské monarchie se ale nikdy nestalo. Nad ostrovy, které nejsou trvale obydlené, zavlála ruská vlajka v roce 1914.

Reklama

Výběr článků

Načítám