Hlavní obsah

Slovenský prezident létal na víkend za rodinou, ministr chce vrátit 21 miliónů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska má problém. Ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-sociální demokracie) ho obvinil, že celkem 319krát využil letadlo vládní letky k účelům, které nesouvisely s výkonem jeho ústavních kompetencí. Kiska by podle něj měl za lety zaplatit 790 tisíc eur (přes 21 miliónů korun).

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Na Slovensku je všeobecně známo, že Kiskova rodina žije v Popradě na východě Slovenska a hlava státu má nápadně často naplánovaný program koncem týdne na východ Slovenska.

Podle Kaliňáka letěl prezident speciálem celkem 454krát a naznačil, že až 70 procent letů bylo soukromých. Hlava státu by proto podle Kaliňáka za tyto lety měla zaplatit 790 tisíc eur (přes 21 miliónů korun).

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

„Vyzývám prezidenta, aby tuto částku státu uhradil,“ přidal se ke kritice předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana).

Kiska: je to lež

Kiska na Kaliňákův výpad uvedl, že je to lež. Hlava státu konstatovala, že sám Kaliňák ho při nástupu do funkce upozornil, že není rozdíl mezi soukromou a služební cestou, protože je prezidentem celých 24 hodin denně.

„Doporučil mi, abych využíval letku ministerstva vnitra,“ řekl Kiska, který je momentálně na návštěvě Izraele. „Mrzí mě, že ministr vnitra opakovaně lže,“ dodal.

Kaliňák měl údajně Kiskovi při nástupu do funkce říct, že piloti vládní letky mají nalétáno málo hodin, proto je potřeba je využívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám