Hlavní obsah

Polský konzulát na Ukrajině byl ostřelován z granátometu

– Varšava/Kyjev • Aktualizováno

Na polský generální konzulát v Lucku na západě Ukrajiny vystřelil v noci na středu neznámý pachatel z granátometu. Oběti nejsou, v době střelby v budově nikdo nebyl. Polský konzul i s rodinou bydlí na jiném místě. Polsko si předvolalo ukrajinského velvyslance, aby situaci vysvětlil a rozhodlo se dočasně uzavřít své konzuláty na Ukrajině.

Foto: Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin útok odsoudil.

Článek

Polský konzul Krzysztof Savicki označil útok v rozhovoru pro web Volyň24 za teroristický čin. Pachatelé poškodili střechu budovy konzulátu.

Výbuch protitankového granátu byl natolik silný, že spustil alarm v nedaleké budově banky.

Polsko si v reakci na střelbu předvolalo ukrajinského velvyslance Andrije Deščycju. „Očekáváme, že ukrajinská policie zajistí efektivnější ochranu diplomatických prostor. Dále požadujeme rychlé prošetření incidentu a zadržení jeho pachatelů,” píše se v prohlášení polského ministerstva zahraničí.

Nejedná se o první útok na polské diplomatické prostory na území Ukrajiny. V únoru neznámý pachatel pomaloval červenou barvou plot polského konzulátu ve Lvově. Varšava se proto ve středu rozhodla uzavřít své konzuláty v zemi, dokud nebude zajištěna jejich bezpečnost.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin  podle listu Ukrajinska pravda čin odsoudil jako provokaci, která má narušit dobré vztahy Kyjeva a Varšavy: „Jsem pobouřen provokací proti generálnímu konzulátu Polska na Ukrajině. Je to podlost těch, kdož jsou proti naší družbě s polskou republikou. Děláme vše pro to, aby byli viníci potrestáni.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám