Hlavní obsah

V Kyjevě zastřelili bývalého ruského poslance, který uprchl na Ukrajinu

– Kyjev • Aktualizováno

V Kyjevě byl zastřelen bývalý ruský poslanec Denis Voroněnkov, který žil na Ukrajině. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na náčelníka kyjevské policie Andrije Kriščenka a ukrajinského poslance Dmitrije Belocerkovce. Zraněn byl i muž, který ho chránil, a také pachatel, který později podlehl svým zraněním v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tělo zastřeleného Voroněnkova zůstalo ležet na uliciVideo: Reuters

 
Článek

Smrt někdejšího poslance Ukrajinské pravdě potvrdil tiskový mluvčí policie Jaroslav Trakalo: „Mohu potvrdit, že zabitým byl bývalý poslanec Státní dumy,” řekl.

„K mimořádné situaci došlo v 11:30 (10:30 SEČ) na křižovatce bulváru Tarase Ševčenka a ulice Puškinské. Bylo zjištěno, že muž s ochráncem vyšel z hotelu. Neznámá osoba zahájila palbu. V jejím důsledku byla jedna osoba zabita, její ochránce byl zraněn. Zasáhla ho střepina,“ uvedla na Facebooku policistka Oksana Blyščiková.

Foto: Reuters

Zavražděný exposlanec Denis Voroněnkov

Zasažen byl i útočník, dodal Trakalo: „Strážce byl zraněn, ale byl schopen vystřelit a zranit útočníka.” Blyščiková uvedla, že lékaři pomáhali zraněným. Oba skončili v nemocnici. A útočník později zraněním podlehl.

Foto: Profimedia.cz

Denis Voroněnkov na fotografii z loňského února

Bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjov řekl, že byl Voroněnkov zabit, když mířil za ním na schůzku do hotelu. Ponomarjov v roce 2014 jako jediný hlasoval proti anexi Krymu. Přišel o poslaneckou imunitu a v roce 2015 byl obviněn z podílu na finančním podvodu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Tělo bývalého poslance Denise Voroněnkova

Voroněnkov utekl na Ukrajinu loni na podzim s bývalou poslankyní vládní strany Jednotné Rusko Marijí Maksakovou. Ukrajinské občanství dostal v prosinci 2016.

Bývalý komunista Voroněnkov uvedl, že hlasoval pro anexi Krymu, ale až když k tomu byli poslanci nuceni. Vypovídal také v případu proti bývalému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. [celá zpráva]

Ukrajinský prezident řekl, že proradná „vražda Denise Voroněnkova v centru Kyjeva je činem státního terorismu ze strany Ruska, jež musel Voroněnkov opustit kvůli politickému obviňování”. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je toto nařčení „absurdní”. Také bývalý ředitel ruské tajné služby FSB Nikolaj Kovaljov sdělil podle ČTK, že Rusko nemá s Voroněnkovou vraždou nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám