Hlavní obsah

Terorista v Londýně najel do lidí. Tři zabil, než ho zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Centrum Londýna zažilo ve středu brutální útok, který si vyžádal čtyři mrtvé a dvě desítky zraněných. Řidič nejdříve srazil několik lidí na Westminsterském mostě. Poté, co narazil do plotu, ubodal ochranku parlamentu. Policisté ho zneškodnili střelbou, muž následkům zranění podlehl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K britskému parlamentu se sjíždějí záchranářiVideo: Reuters

 
Článek

Čtyři mrtvé potvrdil policejní komisař Mark Rowley. Do té doby se uváděly jen dvě oběti. O identitě čtvrté oběti se nezmínil. Dodal, že policie je v tento moment přesvědčena, že útočník byl jen jeden.

Britští vyšetřovatelé vážně zvažují možnost, že útok byl inspirován propagandou Islámského státu, uvedla televize SkyNews s odvoláním na představitele EU.  

Navzdory smrti útočníka pokračuje rozsáhlá policejní operace. Policie v případě potřeby zavolá na pomoc i armádu. Oblast u Westminsteru byla uzavřena.

Foto: Toby Melville, Reuters

Lidé pomáhají zraněným na Westminsterském mostě

Střelba v areálu parlamentu 

„Parlamentní ochranka střílela na muže, který napadl policistu,“ citovala televize Sky News žurnalistu Quentina Lettse, jenž u incidentu byl. Podle svědků zaznělo několik výstřelů, nejméně tři.

„Policista byl pobodán a po domnělém útočníkovi střílela ozbrojená policie,“ řekl podle Guardianu předseda dolní sněmovny britského parlamentu David Lidington.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zakryté tělo na nádvoří parlamentu

Policista útok nepřežil, uvedla večer BBC. Pobodaného muže se pokoušel zachránit jeden z konzervativní politiků Tobias Ellwood, ten mu poskytl dýchání z úst do úst a masáž srdce a čekal na přílet vrtulníku záchranné služby. Pak se vrátil na ministerstvo zahraničních věcí. Policista zemřel. [celá zpráva]

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zdravotníci odvážejí na nosítkách zraněného. Televize Sky News potvrdila, že na snímku je pachatel útoku.

Zemřel i útočník

Svědci se shodují, že útočil zhruba čtyřicetiletý muž asijského vzezření a v rukou třímal nůž s asi 20centimetrovou čepelí. Informoval o tom deník Telegraph.

Televize SkyNews potvrdila, že jedna fotografie zachycuje nakládání útočníka do sanitky. Je na ní muž snědé pleti s plnovousem. Muž, jak uvedl komisař Rowley, podlehl zraněním.

Záběry pořídil bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který místem projížděl v taxíku

Podle listu jel útočník ve voze značky Hyundai po Westminsterském mostě, kde narážel do lidí. Nakonec narazil předkem auta do plotu u parlamentu, vyrazil ven a nožem napadl policistu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné u britského parlamentu a na přilehlém mostěVideo: AP

„Konstatovala jsem jedno úmrtí. Šlo o ženu. Byla pod kolem autobusu. Zemřela, její smrt byla potvrzena na místě. Někteří lidé měli drobná poranění a mohli odejít po svých, někteří utrpěli zranění, která jim změní život,“ řekla Guardianu lékařka z nemocnice svatého Tomáše Coleen Andersonová.

Foto: Toby Melville, Reuters

Žena u zraněného na Westminsterském mostě

Svědci vypověděli, že na Westminsterském mostě viděli dvě těla a jedna žena spadla do řeky. Byla ale z vody vytažena živá, uvedla iTV. To potvrdila i policie a správa přístavu, podle které byla vážně zraněna.

Zranění byli i u parlamentu. Jeden ležel u hyundaie. Nejméně jedna osoba - pachatel - byla ošetřena v areálu parlamentu, a odnesena na nosítkách. Na místě také přistával záchranný vrtulník.

Očitá svědectví

Cyklista Matt Haikin, který projížděl kolem Westminsteru, popsal listu The Guardian dění: „Jel jsem z West Endu k nábřeží a viděl jsem černé auto na chodníku u Big Benu s rozbitým předkem a tělem u něj. Myslel jsem si, že je to nehoda, ale lidi utíkali a pomyslel jsem si - něco se děje. O pár sekund později jsem uslyšel výstřely z prostoru parlamentu. To jsem si uvědomil, že to není jen nehoda.” Dodal, že tělo u auta „se nehýbalo a byl tam hodně krve”.

Incident zaznamenala také prodavačka ze stánku na Parlamentním náměstí Kirsten Hurrellová. Podle ní se auto pokoušely zastavit výstřely. „Byly tam výstřely, které měly zastavit auto. Auto se obrátilo, projelo přes pruh pro cyklisty a předkem narazilo do plotu u parlamentu. Někdo byl na zemi u auta. Nevypadal moc dobře.”

Přímo do budovy parlamentu se podle policie nikdo nedostal. Celá budova byla postupně prohledána. 

Lidé zůstali uvězněni na vyhlídkovém kole London Eye, policisté je pouštěli ven až poté, co je prohledali.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zraněný muž na Westminsterském mostě

Zranění jsou i cizinci

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by při útoku v Londýně byli zraněni čeští občané. Velvyslanectví komunikuje s londýnskou policií. Mezi zraněnými jsou i francouzští turisté.

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve potvrdil, že mezi zraněnými je několik francouzských studentů. Podle listu La Telegramme jde o tři středoškoláky z bretaňského Concerneau. Jeden z trojice, do které narazilo auto, skončil na kapotě vozidla. 

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Police tapes off Parliament Square after reports of loud bangs, in LondonPolice tapes off Parliament Square after reports of loud bangs, in London, Britain, March 22, 2017. REUTERS/Stefan Wermuth

Stanice BBC uvedla, že policie oblast kolem parlamentu uzavřela. Policie nechala uzavřít i přilehlou stanici metra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám