Hlavní obsah

Slovák tvrdí, že ho v mládí znásilnili faráři. Žádá omluvu a chce opustit církev

Právo, ivi
Bratislav

Devětačtyřicetiletý Antonín Bíro žádá o vystoupení z římskokatolické církve, protože ho prý v mládí sexuálně zneužili faráři z Česka a ze Slovenska.

Ilustrační foto

Článek

„Děsivé tajemství si chtěl vzít do hrobu. Promluvil, až když papež František v lednu vyzval věřící, aby oběti zneužívání faráři nemlčeli a promluvili,“ píše slovenský deník Nový čas.

Bíro žil v mládí jen s matkou, protože jeho otec spáchal sebevraždu. „Bylo mi 14, když mě český kněz Miloš pozval na smažený řízek. Pak mě zneužil na farském úřadě,“ líčil děsivý zážitek. Později se prý ke zmíněnému faráři přidal i jeho kamarád Vladimír, provinciál z obce u Bratislavy.

„Oba měli se mnou sex. Bylo to odporné. Jsem zhnusen, že jsem to udělal. Mlčel jsem, než oba zemřeli, ale dnes jsem se rozhodl promluvit. Požádal jsem o vystoupení z církve a napsal jsem dopis prezidentům Kiskovi a Zemanovi,“ konstatoval Bíro.

Muž žije s manželkou ve městě Bytča v okresu Žilina v rodinném domě jednoho z farářů, který na něj dům přepsal za jedno euro za „služby, které vykonal pro církev“. Bíro se léčí s epilepsií, má psychické problémy. „Žádám o omluvu ze strany římskokatolické církve,“ dodal.

Mluvčí žilinské diecéze Zdeno Pupík upozornil, že je těžké ověřit zveřejněné informace, když jsou oba faráři po smrti. „Případ prověříme a bližší stanovisko poskytneme později,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám