Hlavní obsah

Útočník na francouzském letišti podle prokurátora křičel, že zemře pro Alláha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Muž, který se v sobotu pokusil o útok na pařížském letišti Orly, křičel, že přišel „zemřít pro Alláha”. Uvedl to pařížský prokurátor, podle něhož byl útočník v podmínce a při akci měl u sebe zápalnou látku. Ve vazbě jsou po útoku tři lidé.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Policie zasahuje na pařížském letišti Orly poté, co byl zastřelen útočící muž.

Článek

Pachatel, kterým je podle francouzských médií 39letý Ziyed Ben Belgacem narozený ve Francii, se podle prokurátora pokusil sebrat člence vojenské hlídky zbraň s jasným záměrem zabíjet lidi okolo sebe.

Útočník se pokusil zmocnit automatické pušky vojačky, kterou povalil na zem a držel podle očitých svědků za krkem. Její dva kolegové jej následně zlikvidovali. [celá zpráva]

Podle prokurátora svědčí volba frenventovaného letiště jako místa útoku i fakt, že radikalizoval své názory, o tom, že se úřady správně rozhodly vyšetřovat čin jako teroristický.

Mezi věcmi, které měl u sebe, byla nádoba s beznínem, korán a několik flashdisků, na nichž však policie nenašla žádné podstatné informace. Belgacem měl kriminální minulost, na kontě měl mimo jiné loupežná přepadení a obchod s drogami a podle prokurátora si odpykával podmíněný trest.

Mezi lidmi zadrženými po útoku jsou jeho bratr a otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám