Hlavní obsah

U hrobu Tisa se slavilo výročí vzniku Slovenského štátu, nechyběli kotlebovci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U hrobu prezidenta Jozefa Tisa na bratislavském Martinském hřbitově si v úterý několik desítek lidí připomnělo 78. výročí vzniku fašistického Slovenského štátu z let 1939 až 1945. Akce se zúčastnilo také několik poslanců za Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

U hrobu Tisa se slavilo výročí vzniku Slovenského štátuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Prezident Jozef Tiso nikdy nebyl na žádném seznamu válečných zločinců. Ani jeden Slovák nefiguroval na mezinárodních seznamech válečných zločinců,“ zdůraznila ve svém projevu poslankyně slovenského parlamentu za LSNS Natália Grausová.

Poslankyně tvrdila, že Michal Kováč se považoval za druhého prezidenta Slovenska po Tisovi. „Při své inauguraci Kováč řekl, že je druhou hlavou státu po Tisovi. To si mnozí neuvědomují,“ tvrdila Grausová. „Můžeme být hrdí na náš Slovenský štát a my si ho ctíme. Bez tohoto státu bychom zde už určitě nebyli,“ dodala. Podle poslankyně by bez Slovenského štátu nebyla ani současná Slovenská republika.

Hrob Jozefa Tisa

Jeden z účastníků vzpomínkové akce Novinkám řekl, že Tisa popravili na příkaz Edvarda Beneše. „Je všeobecně známé, že Beneš se vyjádřil, že v jednom státě nemohou být dva prezidenti,“ řekl starší muž, který odmítl uvést svou identitu. Účastníci vzpomínkové akce si poté společně zazpívali hymnu Slovenského štátu Hej, Slováci.

Aktivisté iniciativy Naše Slovensko umístili ráno na Tisův hrob fotografie obětí holokaustu a Tisa, jak podává ruku Adofu Hitlerovi. Tyto fotografie však byly do začátku vzpomínkové akce odstraněny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U hrobu se sešlo několik desítek lidí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám