Hlavní obsah

Německá tajná služba sledovala zahraniční novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá rozvědka BNA sledovala od roku 1999 nejméně 50 telefonních a faxových čísel a e-mailových účtů zahraničních novinářů. Uvedl to magazín Spiegel, podle něhož byli terčem zejména reportéři v Afghánistánu, Pákistánu či v afrických zemích. Terčem se stali i novináři z BBC, Reuters nebo New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Znak Spolkové zpravodajské služby BND

Článek

Častým terčem byli pracovníci Světového servisu BBC včetně jeho hlavní redakce v Londýně, uvedl Spiegel s odkazem na utajované dokumenty. Odposloucháván byl třeba belgický spolupracovník BBC Arnaud Zajtman, který dvě desetiletí podával zprávy z Demokratické republiky Kongo a později začal spolupracovat s francouzskou televizí France 24. BND se o něj zajímala ve volebním roce 2006.

„Není to dobrý pocit – vědět, že vás někdo poslouchá, když jste ve styku s velmi citlivými zdroji,“ řekl Zajtman, který o sledování dosud neměl tušení.

V hledáčku Němců byli reportéři v Afghánistánu, Pákistánu, dalších afrických zemích, Kuvajtu, Libanonu, Indii, Nepálu či Indonésii.

Reklama

Výběr článků

Načítám