Hlavní obsah

Počet lidí žijících s depresí za poslední desetiletí stoupl o pětinu

Lidí trpících depresemi žilo na světě v roce 2015 o 18 % víc než v roce 2005. Před dvěma lety tak deprese sužovaly zhruba 4,4 procenta globální populace. To je více než 300 miliónů lidí všech věkových skupin. Upozorňují na to ve čtvrtek zveřejněné odhady Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výzvy okolí k "sebrání se" a překonání deprese postiženým pomáhají stejně málo jako rada rozchodit zlomenou nohu. Ilustrační foto

Článek

Deprese výrazně přispívají k sebevraždám, jejichž počet dosahuje až 800 tisíci  ročně. V Česku má podle WHO depresivní poruchy zhruba pět procent obyvatel.

Světová zdravotnická organizace vysvětluje stoupající počet depresí především celkovým růstem populace a zároveň stárnutím obyvatelstva, neboť u vyšších věkových skupin jsou deprese rozšířenější.

Nejvíc lidí s depresemi žije v jihovýchodní Asii (27 procent) a v regionu západního Tichého oceánu (21 procent), což je dáno i velkým počtem obyvatel v těchto částech světa zahrnujících Čínu a Indii.

Podíl Evropanů ve skupině depresivních osob zahrnuje přibližně 12 procent. Nejméně zastoupeni jsou Afričané s pouhými devíti procenty.

Půl miliónu Čechů v depresi

V České republice WHO zaznamenala 525 488 depresivních lidí, tedy kolem 5,2 procenta občanů. Depresemi trpí více žen než mužů. Jedná se o duševní onemocnění způsobené nerovnováhou mozkových neurotransmiterů, především nedostatkem hormonů serotoninu či dopaminu.

Riziko vzniku deprese zvyšuje chudoba, nezaměstnanost, užívání drog nebo bolestné životní události jako ztráta blízké osoby. V řadě případů ale deprese nemá žádný konkrétní externí spouštěč a takto postižení lidé, kteří mají jinak všechny předpoklady vést spokojený život, jsou často okolím neprávem obviňováni z negativismu, lenosti či nedostatku snahy své potíže překonat.

Rozvinutá deprese se obvykle projevuje dlouhodobou sklíčeností, úzkostí, apatií, psychickým strádáním a narušením sociálního života postižených, kteří často nezvládají pracovní a rodinné povinnosti.

Léčba antidepresivy, které pomáhají vyrovnat hormonální hladinu v mozku, se doplňuje vhodnou psychoterapií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám