Hlavní obsah

Turecký konzulát nabádal učitele a rodiče, aby špiclovali v německých školách

– Ankara

Turecký konzulát v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko na „informačních schůzkách“ vyzýval rodiče a pedagogy s tureckými kořeny, aby hlásili, pokud zaslechnou kritiku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Děti měly být navíc nabádány, aby si nahrávaly své učitele. Informoval o tom deník Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Turecká vlajka, ilustrační foto

Článek

„Z mnoha různých zdrojů jsme se doslechli, že byli lidé nabádáni, aby jakoukoli kritiku Turecka v Severním Porýní-Vestfálsku oznamovali místnímu tureckému konzulátu. Ten navíc nabádal rodiče, aby své děti naváděli k natáčení učitelů a předávali důkazy tureckým úřadům,“ uvedl mluvčí školských odborů Sebastian Krebs.

Takzvané informační schůzky podle něj probíhaly v lednu ve městech Düsseldorf, Essen, Kolín nad Rýnem a Münster. Učitelé s tureckými kořeny na nich navíc dostávali silně nacionalisticky laděné příručky s návodem, jak učit turecký jazyk a kulturu.

Asociace tureckých rodičů v Německu ale tvrdí, že jsou informace o dění v Turecku a tamní vládě v německých školách špatně interpretovány a věci je třeba uvádět na pravou míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám