Hlavní obsah

Bavorsko zakáže muslimkám zakrývání obličeje na veřejnosti

Zákaz zahalování obličeje na vybraných veřejných místech přináší návrh zákona, který v úterý přijala vláda největší německé spolkové země Bavorsko. Opatření směřuje hlavně proti nošení islámských burek (oděv zahalující celé tělo ženy) a nikábů (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí). Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Článek

"Zahalování obličeje bude zakázáno v oblastech veřejných služeb, na univerzitách, ve školách, v dětských školkách, v oblasti obecné bezpečnosti a pořádku a při volbách," sdělila zemská vláda po svém zasedání.

"Komunikační výměna probíhá nejen prostřednictvím mluvení, ale i pohledů, mimiky a gest. To tvoří základ našeho mezilidského soužití, naší společnosti a svobodného demokratického právního řádu," řekl bavorský ministr vnitra Joachim Hermann z Křesťanskosociální unie (CSU).

Spolková vláda v Berlíně schválila loni v prosinci návrh, podle kterého nesmějí mít během služby zahalený obličej úředníci a vojáci. Co nejširší zákaz úplného zahalování obličeje podpořila v té době i kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratická unie (CDU).

Dvě třetiny nenosí ani šátek

Debata o nošení burek a nikábů se v Německu rozvinula loni v létě i v souvislosti s dvojicí červencových teroristických útoků v bavorských městech Ansbach a Würzburg. Zákaz nošení těchto oděvů na veřejnosti si přeje většina Němců, obecný zákaz by byl ale nejspíš v rozporu s ústavou.

V Německu žijí přes čtyři milióny muslimů, kteří tvoří zhruba pět procent celkové populace. Burku nebo nikáb nosí jen zlomek všech muslimek. Zatím poslední studie na téma zahalování, kterou Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) provedl v roce 2009, ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí na hlavě ani šátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám