Hlavní obsah

Le Penová dva měsíce před volbami sílí, tak vysoké preference nikdy neměla

– Paříž

Prezidentská kandidátka francouzské nacionalistické a euroskeptické Národní fronty Marie Le Penová se dotahuje na svoje soupeře. Pokud by šli Francouzi volit hlavu státu nyní, dosáhla by Le Penová ve druhém kole na 42 až 44 procent hlasů. Alespoň podle aktuálního průzkumu společnosti OpinionWay.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Kandidátka Národní fronty Marine Le Penová by podle sondáže agentury Elabe pro deník Les Echos získala v prvním kole 26 až 27 procent hlasů a vyhrála. Ve druhém kole by ale favoritkou nebyla.

Článek

Nadále není jasné, koho Le Penová bude mít za soupeře. V prvním kole by šéfka Národní fronty měla s přehledem vyhrát s 27 procenty hlasů. O druhé místo se dělí bývalý premiér a kandidát tradiční pravice François Fillon s bývalým ministrem hospodářství a centristou Emmanuelem Macronem – každý z nich by měl dostat po 20 procentech hlasů.

„Tato čísla je nutné brát s rezervou, protože všechno se změní po prvním kole. Přesto (Le Penová) nikdy nebyla v tak příznivé situaci. To je bezprecedentní,” komentoval vývoj voličských preferencí Frédéric Micheau z agentury OpinionWay.

Pokud by Le Penová uspěla, slíbila, že se pokusí vyvést svou zemi z Evropské unie.

Fillon, kterého pronásleduje skandál kolem údajného fiktivního zaměstnávání příbuzných jako parlamentních asistentů, by v druhém kole měl Le Penovou stále porazit. Jeho náskok ale spadl z výšin nad 60 procent a je nyní na 56 procentech.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

François Fillon

Macron, který si v honbě za novými hlasy napříč politickým spektrem zase jiné voliče podle všeho znepřátelil, zaznamenal také ztráty. Nad Le Penovou momentálně vede s 58 procenty voličských preferencí.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron má aktuálně nejvyšší šance stát se příštím francouzským prezidentem.

Pokud by ztráta šesti až osmi procentních bodů byla pro oba muže konečná, jeden z nich se stane novým francouzským prezidentem. Do volby ale zbývají ještě dva měsíce a nynější trend zatím ukazuje, že Le Penová nabývá na síle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám