Hlavní obsah

Ukrajina čelí kvůli blokádě hrozbě energetického kolapsu

Právo, BBC, ama, brw

Před energetickým kolapsem se ocitla Ukrajina kvůli blokádě železnice a silnic spojujících území ovládaná separatisty na Donbasu s částí země, jež je pod kontrolou Kyjeva. Skupina bývalých účastníků tzv. protiteroristické operace (ATO) a několika nacionalistických poslanců tam zabarikádovala železnici a brání dodávkám uhlí a dalšího zboží v obou směrech.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Železniční trať v blízkosti tepelné elektrárny v Kyjevě

Článek

Tvrdí, že se pokoušejí zabránit ilegálnímu obchodu, a požadují propuštění zajatců.

„Nezajímají nás přechody, přes které lidé vozí zelí. Jde nám o pašerácké cesty, zejména železniční přejezdy, přes které se ve vagónech vozí uhlí,“ řekl pro agenturu Interfax-Ukrajina Anatolij Vynohradskyj, jeden z organizátorů, jenž bojoval za vládní síly v praporu Donbas.

Podle něj účastníci blokády tak chtějí dosáhnout propuštění svých druhů. „Předložili jsme ultimátum o osvobození zajatců, avšak vedení teroristických organizací ho nesplnilo. Proto jsme zahájili blokádu východních okupovaných oblastí,“ podotkl. Zdůraznil, že cílem akce je také zamezit nelegálnímu obchodu, který navzdory vojenskému konfliktu pokračuje.

Zacharčenko: Můžeme zasáhnout silou

Aktivisté na sociálních sítích oznámili, že policie obklíčila některé skupiny. Upozornili, že blokádu nepřeruší, i kdyby se je pořádkové síly pokusily rozehnat. „Pokud proti veteránům ATO a dobrovolníkům použijí sílu, pak to bude znamenat konec čokoládovo-oligarchické říše. Vyvolá to větší konflikt než v roce 2013, kdy byli násilím rozehnáni studenti,“ napsal na Facebooku poslanec Volodymyr Parasjuk, jeden z protagonistů Majdanu, který před třemi lety vyburcoval demonstranty v Kyjevě ke svržení exprezidenta Viktora Janukovyče.

Na blokádu reagoval i vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko, jenž pohrozil po­dle agentury Interfax obsazením části Doněcké oblasti, která je pod kontrolou Kyjeva. „Vždy jsme říkali, že osvobození okupovaných území (jež jsou pod kontrolou Kyjeva) v Doněcké a Luhanské oblasti je naším společným úkolem. Přáli bychom si, aby to šlo politickou cestou. Pokud tomu ale (ukrajinské vedení) nerozumí, pak můžeme zasáhnout vojensky,“ řekl.

Dodal, že vedení separatistických republik má právo „podniknout to samostatně“, aby pomohlo „bratrům a sestrám“, kteří zůstali na opačné straně linie dotyku. Kreml jeho prohlášení kritizoval s tím, že má „emocio­nální pozadí“ kvůli údajnému ostřelování pokojných obcí ze strany Ukrajiny, nicméně blokádu označil za nepřijatelnou.

Moskva uznala doklady separatistů

Zároveň prezident Putin nařídil uznávat doklady vydávané na územích ovládaných separatisty – v samozvané Doněcké a Luhanské republice. Lidem, kteří zde mají trvalý pobyt, jeho výnos umožnil cestovat do Ruska bez víz. Rebelové to uvítali, Kyjev ale hovoří o porušení mezinárodního práva a mírových dohod.

Na východě Ukrajiny má ode dneška platit nové příměří. Dohodli se na tom na konferenci v Mnichově šéfové diplomacií Francie, SRN, Ruska a Ukrajiny. Situace na Donbasu se v poslední době zhoršila, opět se intenzívně bojuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám