Hlavní obsah

Němečtí rodiče mají zlikvidovat mluvící panenku, mohou ji zneužít hackeři

– Berlín

Před mluvící panenkou Caylou varoval rodiče německý úřad pro telekomunikace Bundesnetzagentur, protože podle něj ji mohou zneužít hackeři a poslouchat, co dítě říká, nebo na ně dokonce mluvit. Panenka totiž využívá technologii bluetooth, která není zabezpečená, a zařízení je v rozporu s německými zákony. Proto by se panenka neměla používat.

Foto: Profimedia.cz

Panenka Cayla

Článek

Německý úřad před panenkou varoval, když student Sárské univerzity Stefan Hessel dal najevo obavy z hračky, protože bluetooth v panence se může připojit k zařízením vzdáleným až deset metrů klidně přes několik zdí.

Mluvčí úřadu řekl listu Süddeutsche Zeitung, že v Cayle je přenosové zařízení nepovolené německým zákonem o telekomunikacích.

Výrobce panenky, hongkongská firma Genesis Toys, německé varování nekomentoval.

Britská skupina Vivid Toy, která hračku distribuuje, už dříve přiznala, že došlo k hacknutí panenky, ale šlo jen o izolované případy. Podle ní ji vždy dokázali ovládnout pouze specialisté.

Nedostatečná ochrana softwaru byla zjištěna už v lednu 2015 a stěžovali si na ni zákazníci v EU i v USA.

Jourová se obává o bezpečnost dítěte

Znepokojena byla i česká eurokomisařka Věra Jourová: „Obávám se dopadu (na internet) připojených panenek na bezpečnost a soukromí dítěte.“

Skupina Vivid Toy dodala, že o tom informovala výrobce a že bude možné systém upgradovat. Podle expertů to ale stačit nebude.

Panenka umí odpovídat na otázky dítěte, přičemž se vždy připojuje k internetu, kde hledá odpovědi. Když se jí například dítě zeptá: „Jak se říká malému koni?“ hračka odpoví „Říká se mu hříbě“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám