Hlavní obsah

Německým prezidentem byl zvolen Frank-Walter Steinmeier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německým prezidentem byl v neděli podle očekávání zvolen bývalý spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Do funkce hlavy státu ho na základě dohody koaličních stran CDU/CSU a SPD z loňského listopadu zvolilo Spolkové shromáždění. Steinmeier ve funkci vystřídá sedmasedmdesátiletého Joachima Gaucka, který se rozhodl znovu nekandidovat.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Zvolený německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Článek

V hlasování ve Spolkovém shromáždění, které v Německu prezidenta volí, se Steinmeier pohodlně prosadil před dalšími kandidáty. Získal 931 z 1253 odevzdaných hlasů.

Steinmeier je dlouhodobě nejpopulárnějším německým politikem. Debaty o prezidentském kandidátovi byly hodně sledované proto, že z nich řada pozorovatelů usuzuje na možné koalice po zářijových parlamentních volbách. A i když pokračování velké koalice není preferovanou variantou ani jedné ze stran, podle průzkumů se nadále jeví jako nejpravděpodobnější.

Spolkové shromáždění se schází jen za účelem volby německého prezidenta. Skládá se z 630 poslanců a stejného počtu zástupců spolkových zemí. Mezi voliteli byl mimo jiné i například i trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw.

Ve funkci, která je spíše reprezentativní, by měl Steinmeier odcházejícího prezidenta Gaucka vystřídat 17. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám