Hlavní obsah

Exploze ve francouzské jaderné elektrárně, pět lidí se přiotrávilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Při výbuchu francouzské jaderné elektrárny Flamanville poblíž přístavního města Cherbourg na severozápadě země se ve čtvrtek přiotrávilo pět lidí. Únik radiace ale podle dostupných informací nehrozí. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská elektrárna FlamanvilleVideo: Reuters

 
Článek

„Je to závažný technický incident, nejedná se ale o jadernou havárii,“ řekl Telegraphu Olivier Marmion z místní samosprávy. Jeden z reaktorů jaderné elektrárny podle něj nicméně bude z preventivních důvodů odstaven.

Příčina výbuchu v jedné ze strojoven elektrárny mimo jadernou zónu ani jeho rozsah zatím nejsou známy. Exploze strojovnou elektrárny otřásla ve čtvrtek okolo desáté hodiny dopoledne.

Snímek elektrárny, kde došlo k výbuchu.

Na místě zasahovali hasiči i záchranáři. Požár už se ale podařilo uhasit a záchranáři ošetřili pět lidí, kteří se přiotrávili kouřem. V elektrárně, jež patří energetické firmě EDF, jsou dva tlakové reaktory z let 1986 a 1987, z nichž každý podle ČTK vyrábí 1,3 gigawattů elektřiny. Buduje se třetí reaktor, který má být dokončen příští rok.

Firma EDF ani agentura pro jadernou bezpečnost informace o nehodě nekomentovaly. Podle listu Le Figaro si zástupce EDF nepřál reagovat a odkázal pouze na sdělení prefektury, která vylučuje riziko úniku jaderného materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám