Hlavní obsah

Prezidentem Francie bude Macron, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Favoritem prezidentských voleb ve Francii je stále nezávislý centristický kandidát Emmanuel Macron. Ukázal to nejnovější průzkum agentury Ifop. Vítězství 39letého politika začaly předvídat v minulých dnech i další sondážní ústavy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron má aktuálně nejvyšší šance stát se příštím francouzským prezidentem.

Článek

Ifop předpovídá, že skončí v prvním kole prezidentských voleb 23. dubna z desítky kandidátů na druhém místě s 21 procenty a postoupí do rozhodujícího duelu 7. května s šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou. Ta první kolo vyhraje se ziskem 26 procent hlasů, v rozhodujícím klání ji ale Macron podle ankety porazí jasným poměrem 64 ku 36 procentům hlasů.

Macron je bývalý několikaletý člen Socialistické strany a investiční bankéř. Od roku 2014 zastával jako nestraník v levicové vládě funkci ministra hospodářství, na kterou loni rezignoval, aby se mohl věnovat kampani pro letošní volbu prezidenta.

Od začátku hlavní kampaně byl označován za černého koně voleb a v průzkumech si držel třetí místo za Le Penovou a kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem. Fillon se ale nyní kvůli aféře kolem nakládání s veřejnými financemi propadl na nepostupové třetí místo, Ifop mu na 23. dubna předvídá jen 18 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám