Hlavní obsah

Potvrzeno: Písmo Lecha Walesy a komunistického agenta Bolka je totožné

Varšava
Aktualizováno

Podle šéfa polského Institutu národní paměti (IPN) Jaroslawa Szareka písmoznalecká analýza prokázala, že bývalý polský prezident Lech Walesa byl od prosince 1970 do června 1976 spolupracovníkem tajné policie. Donášel na své kolegy a bral za to peníze. Walesovo písmo se shoduje s rukopisem agenta Bolka. Walesa to odmítá. Spis je podle něj padělek.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bývalý polský prezident a zakladatel odborů Solidarita Lech Walesa. Podle písma byl zároveň agentem Bolkem.

Článek

„Všechno jsou to výmysly, v životě jsem na nikoho nedonášel, to na mě donášeli, jsem čistý jako slza,“ řekl exprezident v pondělí. Zvláštní lustrační soud přitom už v roce 2000 oficiálně očistil Walesu z opakovaných obvinění ze spolupráce s polskou tajnou službou SB.

Obvinění se opět objevila loni v únoru, krátce po nástupu strany Právo a spravedlnost (PiS) k moci, s jejímž lídrem Jaroslawem Kaczyňským vede Walesa dlouholeté politické spory.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

List ze svazku agenta Bolka

Tehdy policie a prokuratura objevily v domě zesnulého komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka materiály, jež měly potvrdit, že agent Bolek spolupracoval s SB.

Spis má 575 stran a podle Institut národní paměti většinu psali rukou tajní policisté, některé pasáže ale prý sám Bolek.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kopie dokumentů s podpisem Lecha Walesy o údajné spolupráci s komunistickou tajnou policií pod krycím jménem Bolek.

„Žádný z těchto dokumentů není pravý. Generál Kiszczak na mě dlouhá léta nechával vypracovat falešné materiály. Na mě nelze nalézt žádný spis tajných služeb, protože žádný neexistuje. Nikdy jsem nebyl po druhé straně barikády, nikdy jsem nikoho nezradil,“ prohlásil v televizi TVN24 Walesa, jenž byl oceněn Nobelovou cenou za mír.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám