Hlavní obsah

Británie s USA mají opět šanci společně vést, řekne Mayová v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová bude první zahraniční političkou, která se v Bílém domě setká s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Promluví na výročním setkání republikánů ve Filadelfii, kterého se zúčastní i Trump. Chce zdůraznit, že po brexitu míní Británie upevnit svazek s USA.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Premiérka Theresa Mayová při projevu k brexitu

Článek

Podle BBC řekne, že po brexitu chce Velká Británie prohloubit vztahy se „starými přáteli“ na základě historických vztahů obou národů i jejich společných zájmů a sdílených hodnot.

Podle ní, tak jak obě země ruku v ruce spolupracovaly „na porážce zla“ a „otevření světa“, mají nyní příležitost „opět společně vést“.

„Spojené království je instinktivně a historicky velký globální národ, který uznává svou zodpovědnost ke světu,“ má říci Mayová.

„A tak, jak končíme členství v EU, máme příležitost opět potvrdit naši důvěru v suverénní a globální Británii, připravenou vybudovat vztahy se starými přáteli stejně jako s novými spojenci,“ uvede ještě.

Míní zdůraznit, že obě země nyní obnovují důvěru ve vlastní národ.

Mayová se bude také věnovat spolupráci v oblasti bezpečnosti a zpravodajství i otázce nových obchodních příležitostí. Řekla, že se nebude obávat mluvit ani o tématech, v nichž se názorově rozcházejí, jako je pohled na ženy a muslimy.

Ekonomičtí experti ale varují, že navzdory tomu, že už nyní jsou USA a Spojené království významnými obchodními partnery, mohou jednání o obchodní dohodě trvat léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám