Hlavní obsah

Němci dali poslední sbohem bývalému prezidentovi Herzogovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí i evropští politici se v úterý v Berlínském dómu rozloučili s nedávno zesnulým bývalým spolkovým prezidentem Romanem Herzogem. Vyzdvihli jeho snahy o smíření se zeměmi střední a východní Evropy nebo jeho podporu evropskému projektu. Herzog, který stál v čele Německa v letech 1994 až 1999, zemřel před dvěma týdny ve věku 82 let.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rakev zahalenou do státní vlajky vynesli vojáci.

Článek

"Skláníme se před prezidentem, jehož odkaz je pokladem pro naši zemi. A on sám byl darem pro tuto zemi. Skláníme se před Romanem Herzogem v hluboké vděčnosti," řekl ve smutečním projevu německý prezident Joachim Gauck.

Herzog podle něj Německu dokázal dodávat odvahu jít novými cestami a nebát se reforem a změn. Gauck dále ocenil, že se Herzog jako politik nevyhýbal žádnému tématu a měl odvahu stát za svým přesvědčením.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Němečtí politici a pozůstalí na pohřbu bývalého německého prezidenta Romana Herzoga

Současný německý prezident připomněl také jeho zásluhy na tom, že se 27. leden stal památným dnem holokaustu, nebo jednu z jeho prvních zahraničních cest ve funkci, která směřovala do Varšavy.

Na tu vzpomněl i šéf Evropské rady Donald Tusk, podle něhož tehdy na účast německého prezidenta na akci u příležitosti 50. výročí varšavského povstání hledělo mnoho Poláků velmi skepticky.

Foto: Pool, Reuters

Poslední rozloučení s bývalým prezidentem Romanem Herzogem v Berlínském dómu.

"On ale našel slova, která řadu skeptiků přesvědčila," poznamenal Tusk na smuteční ceremonii, které se účastnila také kancléřka Angela Merkelová a další členové německé vlády.

Na Herzogovy snahy o smíření Německa se zeměmi východní a střední Evropy se vzpomínalo také nedávno u příležitosti 20. výročí podepsání česko-německé deklarace. Tehdejší německý prezident byl spolu s hlavou ČR Václavem Havlem jedním z politiků, kteří pomohli vytvořit atmosféru, v níž bylo přijetí této zásadní deklarace možné.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rakev s ostatky bývalého německého prezidenta Romana Herzoga

Právník Herzog byl prvním prezidentem Německa, který byl zvolen do úřadu po sjednocení východní a západní části země. Před nástupem do nejvyššího úřadu v červenci 1994 stál od roku 1987 v čele Spolkového ústavního soudu.

Foto: Fabrizio Bensch, ČTK/AP

Spolková kancléřka přidává svůj výraz soustrasti do kondolenční knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám