Hlavní obsah

Mladíci ve Švédsku vysílali skupinové znásilnění živě na Facebooku

– Stockholm

Policie ve Švédsku zatkla tři muže ve věku 19 až 25 let podezřelé ze skupinového znásilnění ženy. Čin vysílali živě na Facebooku ve skupině, která má několik tisíc členů, upozornil server BBC.

Foto: Novinky

Facebook nabízí službu live stream dva roky.

Článek

Zatčení se uskutečnilo v neděli po upozornění ženy z Uppsaly, která video na sociální síti viděla. Tato svědkyně řekla listu Expressen, že jeden z trojice mužů na videu nejprve z ženy strhal oblečení a pak na ni nalehl. Dodala, že další muž držel v ruce zbraň.

„Tři proti jedné,“ smál se jeden z násilníků. Nakonec ženě se smíchem oznámil: „Byla jsi znásilněna.“

Policie potvrdila, že všechny tři muže i ženu objevila v jednom bytě. Video podle úřadů zhlédlo mnoho lidí. Podle státní televize SVT muži filmovali i v době příjezdu policie.

Facebook umožnil přímé přenosy (tzv. live streaming) na konci roku 2015 a dnes je vcelku běžně využívají třeba sdělovací prostředky. Opakovaně se však v přímém přenosu objevily i trestné a násilné činy včetně týrání a zabití. Společnost Facebook proto umožnila nahlašovat podezřelé příspěvky službě, která je nepřetržitě k dispozici. Kritici upozorňují, že i když se pak firma rozhodne video stáhnout, uvidí ho mezitím až tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám