Hlavní obsah

Dva a půl dne pod lavinou: Lízala jsem sníh, abych utišila žízeň, popsala Italka

– Pescara

Zachráněná dvaadvacetiletá Italka Georgia Galassiová popsala 58 hodin, které strávila v hotelu Rigopiano. Na ten se ve středu kolem páté odpoledne zřítila lavina o celkové hmotnosti 120 000 tun rychlostí asi sto kilometrů za hodinu.

Foto: Italian Firfighters, ČTK/AP

Záběr italských záchranářů, jak vytahují jednu z přeživších osob.

Článek

V době pádu laviny studentka seděla se svým 25letým snoubencem na gauči v hale hotelu.

„Všechno se rozpadlo. Nechápala jsem to,“ řekla italskému listu Corriete della Serra. Lobby se změnilo v prostor se čtyřmi jeskyněmi. Měla pocit, že se hotel propadl do země. „Byla úplná tma. Zvenku nepřicházel žádný zvuk. Naše hlasy se odrážely,“ popsala situaci po pádu masy sněhu Italka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Páteční záchrana přeživších z lavinou zasypaného hoteluVideo: AP

Slyšela ženu, jak volala svého snoubence a muže z Říma, který měl zraněnou ruku a trpěl bolestmi. Matka, která u sebe držela a objímala svého chlapce, volala, aby zjistila, kde je její dcera.

Foto: Claudio Lattanzio, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí jedno z dětí

„Děti se chovaly opravdu dobře, neslyšela jsem žádné plakat,“ řekla Galassiová a přiznala se, že ona plakala často. Chválila svého snoubence, který „neměl žádné pochybnosti“.

„Všechny nás povzbuzoval. Někdy si pobrukoval písničku, aby nás uklidnil,“ řekla Galassiová. Podotkla, že neměli co jíst. „Vůbec nic. Jedinou věc, kterou jsme jedli, byl sníh. Měli jsme ho hodně a to nás drželo. Lízala jsem sníh, abych utišila žízeň,“ řekla.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři u hotelu Rigopiano

V pátek v 11 dopoledne uslyšela zvuk stroje a pak lidské hlasy. Odvětila jim: „Jsem Georgia a žiju.” „To byla ta nejkrásnější věc, kterou jsem kdy řekla.“

„Ztratila jsem pojem o času a pořád se mi nevrátil. Ale myslím, že to trvalo dva dny, možná o trochu víc,“ řekla. Příliš se nemýlila. Vysvobodili ji po 58 hodinách.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři odklízejí sníh z laviny, která zasypala hotel.

Z trosek hotelu se podařilo vyprostit devět lidí včetně tří dětí. Dalších 24 je jich pořád nezvěstných. Záchranáři věří, že někteří ještě mohou být naživu, i když už žádné volání nezaslechli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám