Hlavní obsah

Muslimku nenechali učit v šátku, její žalobu německý soud smetl

Soud v německém Osnabrücku tento týden odmítnul žalobu muslimské učitelky, která chtěla odškodnění za to, že jí bylo znemožněno učit na základní škole v šátku.

Foto: Profimedia.cz

Muslimské ženy v Německu (Ilustrační foto)

Článek

Žena zažalovala v roce 2015 školský úřad, protože zrušil dřívější příslib zaměstnání poté, co sdělila, že chce učit v šátku. V lednu toho roku totiž ústavní soud rozhodl, že paušální zákaz šátku na státních školách není možný, neboť podle jeho názoru odporuje svobodě vyznání.

V kauze nešlo o žádné astronomické sumy. Učitelka požadovala odškodnění ve výši alespoň tří platů, které by na státní škole dostala, což je podle listu Neue Osnabrücker Zeitung asi 8200 eur.

Pravidla byla nejasná

Tamní soud však žalobu odmítnul, neboť podle jeho výkladu se nemůže jednat o diskriminaci. Pravidlo o nenošení náboženských symbolů ve státní škole totiž platí pro všechna vyznání bez rozdílu.

V roce 2015 německý ústavní soud pravidla upravil a konkretizoval. Od té doby se náboženské symboly ve státní škole nesmí nosit jen v případě, že to vyjadřuje protistátní postoj nebo ohrožuje pořádek ve škole. To ale školský úřad v roce 2013 nemohl vědět, dodal soud. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Reklama

Výběr článků

Načítám