Hlavní obsah

Hollande touží nahradit Tuska v čele Evropské rady, šanci má ale pramalou

– Paříž

Končící francouzský prezident François Hollande touží nahradit Donalda Tuska ve funkci stálého předsedy Evropské rady. S odvoláním na nejmenované zdroje to ve čtvrtek na svém webu napsal francouzský deník Le Parisien. Podle listu má ale socialista Hollande i přes svou nespornou oddanost evropské integraci jen malou naději na úspěch.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande. Boj o další mandát v Elysejském paláci vzdal předem, po postu šéfa Evropské rady ale stále touží.

Článek

Mandát bývalého polského premiéra Tuska v čele jedné z vrcholných institucí Evropské unie, jejímiž členy jsou nejvyšší představitelé členských zemí, končí koncem května.

Hollande se neuchází o druhý prezidentský mandát a o jeho nástupci se rozhodne ve druhém kole prezidentských voleb 7. května.

Reakce na Trumpa

Hollandeovi stoupenci uvítali s nadšením jeho pondělní ostrou reakci na výroky zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten kritizoval Evropskou unii – tvrdil, že EU je jen německým nástrojem a že Británie dělá dobře, že ji opouští.

„Evropa nepotřebuje rady zvenčí, aby se jí říkalo, co má dělat,“ reagoval Hollande.

„Svou reakcí se již vrhl do role (šéfa Evropské rady),“ usmíval se podle deníku jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta.

Jiný z nich ale připustil, že získat post bude pro Hollandea těžké, protože za nového šéfa rady se musí postavit většina členských zemí, v nichž převažují pravicové vlády. Navíc by kandidáta musel podpořit i nový francouzský prezident, kterým se podle průzkumů stane zástupce současné pravice.

Šance je malá, ale existuje

Hollandeovi naopak nahrává to, že nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i Donald Tusk pocházejí ze stejného politického uskupení evropských lidovců.

To nyní může podle komentátorů posloužit levicovým silám jako argument v boji o vliv v unijních institucích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám