Hlavní obsah

Maďarsko už nevpustí jediného migranta. Na hranice posílá lovce lidí

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko na své území pustí pouze migranty, kteří dostanou azyl. „Na vyřízení žádosti musí počkat v tranzitních zónách vybudovaných na hranicích,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci šéf úřadu vlády János Lázár. Důvodem je podle něj zvýšená hrozba terorismu a další bezpečnostní rizika související s migrační krizí. Šéf úřadu vlády předpokládá, že migrační tlak se v průběhu roku opět zvýší.

Foto: MTI

Maďaři posílají na hranice lovce lidí.

Článek

„Podzimní a prosincové schůzky Evropské komise a Evropské rady nedokázaly vyřešit migrační krizi. Také situace migrantů, kteří už jsou na území Evropské unie, je nadále problematická,“ řekl Lázár.

Ve čtvrtek složilo přísahu prvních 532 policistů určených k ostraze hranic Maďarska. Takzvaní hraniční lovci budou sloužit především u bezpečnostní bariéry na srbsko-maďarské hranici. Přísahy se zúčastnil i maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Musíme se starat sami

„Z Bruselu nemůžeme čekat řešení, o svou ochranu se musíme postarat sami. Ostraha hranic je nadále národně-bezpečnostní prioritou,“ uvedl Orbán ve svém projevu.

Předseda maďarské vlády konstatoval, že ti, kteří přicházejí do Evropy, nechtějí žít životem Evropanů. „Chtějí žít svým způsobem života, ale na evropské životní úrovni,“ dodal. Maďarsko vycvičí celkem 3000 hraničních lovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám