Hlavní obsah

Německým patvarem roku je výraz Volksverräter - zrádce národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německým paslovem roku se stal výraz Volksverräter (zrádce národa či lidu). Oznámila to v úterý jazykovědkyně Nina Janichová, která je mluvčí poroty, jež každoročně hledá nepřiměřené nebo nelidské formulace objevující se ve veřejném prostoru.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Účastníci tradičního pivního festivalu Oktoberfest v Mnichově

Článek

Označení zrádce národa je podle poroty typickým dědictvím diktatur, včetně té nacistické, které podobné výrazy nezřídka užívaly. Jeho užití podle jazykovědců neumožňuje vážnou debatu a vede k ukončení jakékoliv pro demokracii a společnost tak nezbytné diskuze.

Slovem Volksverräter jsou v Německu především ze strany stoupenců pravice nebo populistických uskupení častováni politici, s jejichž uprchlickou politikou voliči těchto stran nesouhlasí. Například při loňských oslavách znovusjednocení Německa se takového pokřiku dostalo i kancléřce Angele Merkelové a prezidentovi Joachimu Gauckovi.

Při hlasování o letošním patvaru vycházela porota složená ze čtyř jazykovědců a jednoho novináře z 594 návrhů od 1064 lidí. Byla mezi nimi i slova jako Rapefugee (znásilňující uprchlík), Nafri (označení pro přistěhovalce ze severní Afriky) nebo Fake News (nepravdivé či falešné zprávy).

Slovem roku postfaktisch

Vedle patvaru roku se v Německu pravidelně vyhlašuje i slovo roku. Tím se v prosinci stalo přídavné jméno postfaktisch (postfaktický).

Slovo postfaktický je podle německé jazykové společnosti symbolem hluboké změny společnosti, v níž je stále více lidí kvůli odporu k takzvaným elitám ochotno ignorovat fakta a dokonce akceptovat i zjevně lživé informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám