Hlavní obsah

Breivik je znovu u soudu. A opět hajloval

Oslo

Norský soud se začal zabývat odvoláním vlády proti verdiktu, podle něhož stát izolací masového vraha Anderse Breivika porušil jeho lidská práva. Sedmatřicetiletý terorista, který povraždil 77 lidí, loni žaloval vládu a překvapivě uspěl. Při zahájení odvolacího řízení opět jako sympatizant národního socialismu hajloval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masový vrah Breivik u soudu opět hajlovalVideo: Reuters

 
Článek

„Zapovězení nelidského a ponižujícího chování je základní hodnotou demokratické společnosti. To se vztahuje na všechny bez výjimky. I na zacházení s teroristy a vrahy,“ cituje agentura AP z dubnového verdiktu.

Námitky na porušení na práva na soukromí a na styk s rodinou soud odmítl, nařídil ale vládě, aby Breivikovi uhradila náklady na soudní řízení ve výši 331 tisíc norských korun, což odpovídá více než 985 tisícům českým korunám.

Breivik u soudu napadl fakt, že je držen v naprosté izolaci, nemá možnost komunikovat se svými sympatizanty a je často prohledáván. Stěžoval si navíc, že musí jíst plastovými příbory a nechutná mu vězeňská strava.

Teroristické útoky Anderse Breivika, které byly podle jeho slov namířeny proti marxisticko multikulturalistickému vedení země, potažmo Evropy, začaly 22. července 2011 bombovým útokem na budovu ve vládní čtvrti v Oslu. Exploze zabila osm lidí. Následně se Breivik v přestrojení za policistu odebral na ostov Utoya, kde se konal tábor mládeže sociálně demokratické Strany práce. Než ho policie dopadla, stačil postřílet dalších 69 převážně mladých lidí.

Soud mu 24. srpna roku 2012 uložil maximální možný trest jedenadvaceti let vězení s možností opakovaného prodloužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám