Hlavní obsah

Bez ohledu na soudy. Hollande omilostnil ženu, která zavraždila manžela, jenž trýznil ji i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident François Hollande ve středu omilostnil ženu, která před čtyřmi lety zavraždila svého manžela. Muž ji 47 let trýznil tak, že žena končila opakovaně v nemocnici. Násilně se choval i vůči jejich synovi, který se kvůli tomu oběsil, a dvě ze tří jejich dcer sexuálně zneužil. Hollande ženu částečně omilostnil už před rokem, ale soudy odmítaly původní trest zmírnit.

Foto: Profimedia.cz

Jacqueline Sauvageová

Článek

Devětašedesátiletá Jacqueline Sauvageová musela být kvůli manželově násilnické povaze čtyřikrát hospitalizována. Když se její syn v září 2012 v důsledku trýznění ze strany otce oběsil, vzala na druhý den do rukou zbraň a manžela zastřelila třemi ranami do zad. Před dvěma lety na podzim ji za to soud poslal na deset let do věznice Reau jihovýchodně od Paříže.

Případ vzbudil ve Francii velkou pozornost a petici za ženino propuštění podepsalo téměř půl miliónu lidí. Prezident Hollande ve středu večer rozhodl, že má být bezodkladně propuštěna. „Rozhodl jsem se prominout Jacqueline Sauvageové zbytek jejího trestu. Tato milost s okamžitou platností ukončuje její věznění,“ oznámil prezident na Twitteru a dodal, že by žena měla být se svou rodinou, a ne ve vězení. Sauvageová chvíli nato věznici opustila v doprovodu svých tří dcer.

Hollande, který veřejně demonstroval svou podporu odsouzené také tím, že se setkal s jejími dcerami, už v lednu Sauvageovou částečně omilostnil. Jak upozornil server BBC, ústava takový krok francouzským prezidentům umožňuje. Prezident tím chtěl otevřít cestu k podmínečnému propuštění. Když ale v průběhu roku hned dva soudy žádost o podmínečné propuštění zamítly s odůvodněním, že žena neprojevila nad vraždou dostatečnou lítost, rozhodl se prezident udělit plnou milost.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Výběr článků

Načítám