Hlavní obsah

Na dně Černého moře našli trup havarovaného tupolevu

Moskva
Aktualizováno

Jedné z pátracích lodí se v pondělí podařilo na dně Černého moře najít objekt, který tvarem připomíná trup letounu. Agentuře Interfax to sdělil jeden z expertů, který má na starosti pátrání. Zkoumání potvrdilo, že skutečně jde o část letadla. Specialisté také zrekonstruovali trajektorii letu Tupolevu Tu-154, jímž letěli Alexandrovci, naspala RIA Novosti.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Lodě ruského námořnictva křižují Černé moře v místě pádu Tupolevu Tu-154 s Alexandrovci.

Článek

„Sonar jedné z lodí zjistit ve vzdálenosti 1,5 km od pobřeží na dně konstrukci, která má tvar trupu,“ sdělil expert. Objekt je ponořen v bahně.

„Byl nalezen pětimetrový fragment letounu Tu-154 a připravuje se jeho vyzvednutí," citoval TASS svůj zdroj ze štábu. Zároveň s operací, jejímž cílem je dostat část letadla z vody, pokračuje v okolí místa nálezu další pátrání.

Další část úlomků ale byla nalezena jen 400 metrů od pobřeží v hloubce 25 metrů, řekl TASSu tiskový mluvčí ministerstva obrany s tím, že je tam našla skupina potápěčů.

Odborníci poznamenávají, že pátrání komplikuje členité dno, jehož hloubka se hodně mění.

Letoun nestoupal a vracel se

Podle upřesněných dat radaru stroje havaroval asi šest kilometrů od pobřeží, uvedlo ministerstvo obrany. Uvedlo, že letoun po startu z letiště Adler nenabral výšku, zatočil vpravo a obrátil se zpátky k pobřeží. Pak zmizel z radaru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po troskách ruského letadlaVideo: Reuters

Do pátrání je zapojeno 3500 lidí včetně 139 potápěčů. Nasazeno je 45 lodí, pět vrtulníků a bezpilotní letadla.

V letounu vedle posádky cestovalo 64 členů Alexandrovců a novináři, kteří je doprovázeli. Záchranáři zatím vyzvedli 11 těl.

Podle vyjádření ruského ministra dopravy Maxima Sokolova byl pravděpodobnou příčinou nedělní nehody technický problém, případně chyba pilota.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám