Hlavní obsah

Rusista Jiří Klapka: Mistr Kalinka na palubě zříceného letadla nebyl

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetý moderátor Alexandrovců, předseda České asociace rusistů Jiří Klapka, se hned po ránu dovolal Vadimu Ananějevovi, zvanému Mistr Kalinka, který mu sdělil, že Valerij Gavva ani Boris Djakov nebyli na palubě letadla, které se v neděli ráno zřítilo nedaleko ruské Soči.

Foto: Profimedia.cz

Vystoupení ruského armádního sboru Alexandrovci v Liberci v roce 2012

Článek

Stodvacetičlenný soubor chystal v rámci velkého Eurean Tour 2017 celkem 14 koncertů v 10 městech naší republiky v květnu. Právě se svými nejvýznamnějšími sólisty Vadimem Ananějevem a Borise Djakovem.

Na palubě havarovaného letounu byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova armádního souboru písní a tanců s výjimkou zmíněných tří sólistů.

"Narodilo se mi dítě, teď máme v rodině tři malé děti, a tak jsem šel za vedoucím souboru a požádal jsem, abych směl zůstat (doma). Kromě toho se zítra mělo konat vystoupení, a tak rozhodli, že doma zůstanou ještě sólisté Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všichni ostatní ze sboru letěli," řekl Anaňjev. Dodal, že z hudebního orchestru měli letět jen hráči na harmoniky a balalajky, uvedla ČTK.

Ruské lidové písně zůstaly

Historie souboru sahá do roku 1928, kdy soubor zahájil svou činnost s pouhými dvanácti členy. Vedl ho profesor hudby Moskevské konzervatoře Alexander Vasilijevič Alexandrov (1883-1946), později národní umělec. Soubor měl na frontách povzbudit unavené vojáky svým zpěvem a tancem. V průběhu 2. světové války soubor uskutečnil kolem 1500 vystoupení. Později se řady souboru rozrostly na 300 členů a stal se z nich nástroj sovětské kulturní propagandy po celém světě. Na ruské lidové písně nikdy nezapomněli.

Na rozdíl od množství jiných souborů je jejich zpěv založený více na basových až barytonových hlasech než na tenorech. Každé vystoupení, kdy bývalo na pódiu více než 100 umělců, bylo dech beroucím a nezapomenutelným zážitkem. Alexandrovci koncertovali po celém světě, jejich kalendář je zaplněn na více než jeden rok dopředu.

Učitelem Alexandrova Čech Havránek

Jiří Klapka chystá větší historickou práci o tom, že učitelem zakladatelem souboru Alexandra Vasiljeviče Alexandrova byl slavný český dirigent a sbormistr moskevského Velkého divadla (Bolšovo teatru) Oldřich Havránek (1853-1937).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám