Hlavní obsah

Na palubě zříceného ruského letadla bylo 64 členů skupiny Alexandrovci. Nikdo zřejmě nepřežil

• Aktualizováno

Ruské letadlo Tu-154 s 91 lidmi na palubě se v neděli ráno zřítilo do Černého moře krátce poté, co vzlétlo z mezinárodního letiště Adler u Soči. Letoun mířil z Moskvy na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja a u Soči měl mezipřistání kvůli dotankování paliva. Na palubě zříceného leadla byla podle agentury TASS významná část Alexandrovova souboru. Spojem letělo i několik novinářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mluvčí ministerstva obrany se vyjadřuje k pádu letadlaVideo: Reuters

 
Článek

V letadle bylo 83 cestujících a osm členů posádky. Devět z 83 cestujících byli prý novináři. Naprostá většina zbylých pasažérů byla členy hudebního souboru, podle ruského ministerstva obrany bylo na palubě 64 hudebníků. Některá ruská média informují o 68.

Stroj zmizel z radarů 20 minut po startu. Podle ruských letových dispečerů vládly v oblasti Soči velmi příznivé povětrnostní podmínky. Žádný civilní spoj z letiště Adler nebyl zrušen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zřícené letadlo v SochiVideo: Reuters

Ruští záchranáři našli v Černém moři 1,5 kilometru až šest kilometrů od břehu ropnou skvrnu, trosky a podvozek zříceného letadla.

Některé trosky trupu Tu-154 se podle ministerstva obrany nalézají v hloubce 50 až 70 metrů. Našly se i osobní věci cestujících. Žádný přeživší zatím nalezen nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

AlexandrovciVideo: Reuters

Podle seznamu, zveřejněného ministerstvem obrany, bylo na palubě letadla 64 členů věhlasného souboru, včetně jeho ředitele a uměleckého šéfa, generála Valerije Chalilova. Z pěvecké části souboru se vyhnuli pohnutému osudu zřejmě jen tři hlavní sólisté, kteří spojem neodletěli.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na pondělí 26. prosince státní smutek. Putin současně slíbil pomoc pozůstalým a zevrubné vyšetření příčin katastrofy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám