Hlavní obsah

Stoltenberg: NATO a Rusko spolu v ukrajinské krizi dál nesouhlasí, jednání nepomohlo

Brusel

NATO a Rusko se stále rozházejí v pohledu na Ukrajinu. V pondělí to uvedl po jednání Rady NATO Rusko generální tajemník Severoatlantického paktu Jens Stoltenberg. Schůzka představitelů zemí NATO trvala s ruským zástupcem v radě Alexandrem Gruškem přes tři hodiny.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg podle listu Washington Post řekl, že alianci a Rusko dělí „hluboký nesouhlas ohledně krize“ na Ukrajině. Dodal, že NATO „zopakovalo svou silnou podporu územní celistvosti a suverenitě Ukrajinců a nikdy „neuzná nelegální a nelegitimní anexi Krymu Ruskem“.

„Atmosféra byla mnohem méně vyostřená a konfrontační než při předchozích jednáních,” uvedl dobře informovaný zdroj ČTK. Podle Stoltenberga přesto nynější schůzka neznamená návrat k normálním vztahům. „Ale bez toho, že bychom spolu mluvili, nemůžeme překonat naše rozpory a zlepšit vzájemné porozumění,” sdělil generální tajemník NATO.

V době, kdy se okolo Debalceva opět rozhořely boje, vyzvali podle diplomatů velvyslanci NATO ruského zástupce v Radě, aby Moskva více využívala svůj vliv, které na proruské separatisty v Donbasu má. V neděli v oblasti zaznamenala ukrajinská armáda největší ztráty za pět měsíců, když měla pět padlých a 16 zraněných. [celá zpráva]

Aliance také žádala, aby separatisté nijak neomezovali práci monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž pracovníci se opakovaně stávají terčem útoků.

NATO informovalo o Afghánistánu

Velvyslanci NATO také ruského zástupce seznámili s letním rozhodnutím aliance pokračovat v Afghánistánu i dál v nebojové operaci na podporu tamních sil a nadále je finančně podporovat. ”Stabilní Afghánistán je v zájmu všech. Proto musí všichni vnější hráči sehrát konstruktivní roli v podpoře tamní vlády národní jednoty,” uvedl  Stoltenberg.

Hovořilo se také o transparentnosti a předcházení možným nedorozuměním. NATO si dlouhodobě stěžuje na chování ruských vojenských pilotů, kteří se nad Baltským či Černým mořem několikrát nebezpečně blízko přiblížili k aliančním letadlům či plavidlům a létali s vypnutými odpovídači. „Je důležité, abychom všichni dodržovali domluvená pravidla, chovali se bezpečně a odpovědně,” míní Stoltenberg.

Rusové i NATO se také navzájem informovali o některých vojenských cvičeních.

NATO ukončilo schůzky rady na jaře 2014 kvůli anexi Krymu. Obnovily se letos v dubnu. [celá zpráva]

Pondělní byla teprve třetí letošní. Stoltenberg před ní zdůraznil, že NATO nechce novou studenou válku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám