Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci utrpěli na Donbasu největší ztráty za pět měsíců

– Kyjev

Neděle se stala nejhorším dnem pro ukrajinské síly nasazené na východě Ukrajiny proti separatistům. Pět jich padlo a dalších šestnáct utrpělo různě vážná zranění. Oznámil to zpravodajský server Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany pro otázky operace proti separatistům ATO Adrije Lysenka.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský separatista u Debalceva

Článek

„Za posledních 24 hodin během aktivních bojů zahynulo pět ukrajinských vojáků, dalších šest bylo vážně zraněno a ještě deset utrpělo lehčí poranění a zhmožděniny,“ oznámil v pondělí Lysenko. „Ztráty utrpěly síly ATO na Svitlodarské kose následkem nepřátelského ostřelování z těžkých zbraní,“ dodal k průběhu bojů s tím, že jde o největší ztráty sil ATO za pět měsíců.

V posledních dnech v oblasti Svitlodarské kosy separatisté opakovaně provokovali. Stříleli od obytných domů.

„Pozornost zasluhuje skutečnost, že nepřátelské dělostřelectvo pálilo přímo z obývaných obcí Kalynivka, Vuhlehirsk a Debalcevo, což neumožňuje adekvátní reakci kvůli snaze se vyhnout civilním obětem,“ sdělil agentuře Interfax Ukrajina náčelník sjednoceného operačního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskij Podle něj bylo na ukrajinské pozice vypáleno 34 granátů ráže 122 mm a 694 minometných granátů ráží 120 a 82 mm.

Dodal, že v pondělí je už situace na kose klidná. Podle něj se podařilo v neděli díky kvalitnímu pozorování a průzkumu odhalit záměry nepřítele, takže se na vhodném místě do boje zapojila ukrajinská divize, která převzala iniciativu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám