Hlavní obsah

Politická krize v Polsku se prohlubuje, opozice chce demisi maršálka Sejmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Politickou krizi, která se v pátek rozhořela v Polsku, se nedaří zažehnat. Opozice požaduje odvolání předsedy dolní komory parlamentu. Na maršálka Sejmu Marka Kuchcińského podala trestní oznámení kvůli pátečnímu hlasování o rozpočtu. Krize se řeší na schůzce prezidenta Andrzeje Dudy s vládními politiky.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zástupci polských médií čekají před parlamentem na setkání s maršálkem Sejmu.

Článek

Duda jedná s předsedou vládní strany PiS Jaroslawem Kaczyńským a předsedou sněmovny, uvedl list Gazeta Wyborcza. Mluvčí Dudy sdělil předsedovi hlavní opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorzu Schetynovi, že prezident nevyhoví jeho přání na setkání s Kaczyńským.

Nejsilnější opoziční strana Občanská platforma (PO) viní Kuchcińského z porušení zákona, jehož se podle ní dopustil tím, že povolil hlasování o rozpočtu mimo jednací sál, kde opozice blokovala řečnický pult. „Maršálek překročil své pravomoci, když poslal svou ochranku proti poslancům,” citovala polská agentura PAP poslance PO Cezaryho Tomczyka.

Podle něj se Kuchciński provinil proti jednacímu řádu Sejmu. Kuchciński zabránil jednomu z opozičních poslanců pokračovat v jednání sněmovny, protože k řečnickému pultu přišel s transparentem „svobodná média”, neboť vláda současně prosazuje zákon omezující novinářům přístup do parlamentu. To, že poslanec nemohl promluvit, vedlo k pokračující blokádě řečniště.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Účastníci nedělní demonstrace před Sejmem ve Varšavě

Předseda poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki řekl, že žaloba je nepodložená a absurdní a že se maršálek radil s právníky, zda lze hlasování přenést jinam. Opozice se obává, že nemuselo být dosaženo potřebného kvóra, protože část opozičních poslanců nebyla puštěna dovnitř.

Šéf opozičního uskupení Moderní Ryszard Petru v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Radio Zet řekl, že pondělek je posledním dnem k vyřešení současného konfliktu, jinak vláda ztratí legitimitu a měly by následovat předčasné volby.

Podle premiérky se opozice snaží svrhnout vládu

Premiérka Beata Szydlová v rozhovoru otištěném v dnešním vydání týdeníku wSieci uvedla, že poslední události se vymykají všem normám. „Je to vlna nenávisti, která se rozlévá, všudypřítomnost agresivity… To je jednoduše snaha o svržení vlády a zvrácení výsledku voleb,” řekla.

Ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl novinářům, že opozici nejde o dodržování demokratických principů, ale že jen hledá záminku k vyvolání masových protestů: „Nedokáže přijmout fakt, že po 14 měsících u moci a přijetí náročných reforem ukazují průzkumy veřejného mínění velký náskok vládnoucí strany.” Odvolal se na průzkumy veřejného mínění, které PiS přisuzují asi pětatřicetiprocentní podporu a více než desetibodový náskok před zbylými stranami.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Jeden z demonstrantů označil Kaczyńského za polského Hitlera

Kuchcińský se setkal i s novináři. Ti mu řekli, že si přejí status quo ante, tedy návrat k předchozímu stavu bez jakýchkoli změn.

Podle Gazety Wyborczi by měl být v úterý v deset hodin parlament otevřen novinářům jako obvykle. Řekl to předseda PressClubu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám