Hlavní obsah

Demonstranti v Polsku blokovali parlament, uvízla v něm i premiérka

Varšava
Aktualizováno

Několik stovek příznivců polské opozice zablokovalo v noci na sobotu všechny východy z budovy Sejmu ve Varšavě, v níž se v tu dobu nacházely dvě stovky poslanců. V budově byli i premiérka Beata Szydlová a předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Vysoce postaveným politikům policie zajistila průjezd a vyzvala demonstranty, aby se rozešli, jinak použije násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti blokující polský parlamentVideo: Reuters

 
Článek

Polský ministr vnitra obvinil opozici v souvislosti s pátečním protestem z pokusu o převzetí moci. Jaroslaw Kaczyński označil protest za chuligánství a dodal: „Nenecháme se terorizovat.”

V pátek večer se před budovou parlamentu sešlo několik tisíc lidí na výzvu Výboru na obranu demokracie (KOD). Protestovali proti návrhu, který má novinářům omezit vstup do Sejmu.

Zablokovat východy z budovy parlamentu se protestující rozhodli poté, co vládní poslanci schválili státní rozpočet na příští rok. Podle nich to bylo neústavní. Protože tři desítky poslanců opozice v pátek blokovaly zasedací místnost, přesunul maršálek Sejmu Marek Kuchciński hlasování mimo hlavní zasedací místnost. Stalo se tak poprvé od roku 1989, upozornila agentura Reuters. Do místnosti, kde hlasování proběhlo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci.

„'Zasedání' bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize,” uvedl na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Vůdce opoziční strany Nový čas Ryszard Petru požaduje opakování hlasování: ”Není důkaz, že byl přítomen dostatečný počet poslanců.”

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Demonstranti v Polsku požadovali svobodu médií

„Ústava”, „svobodná média” nebo „nevyjdete do Vánoc” skandoval dav protestujících v noci u parlamentu. Připojilo se k němu i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Szydlová, Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie, která označila demonstraci za nelegální, opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní. Řada poslanců se ale rozhodla strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru. Někteří z nich se krátce po začátku blokády pokusili budovu neúspěšně opustit.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Noční demonstrace ve Varšavě

K ránu před parlamentem zůstaly jen malé skupinky mladých lidí, uvedla Gazeta Wyborcza. V budově Sejmu jsou stále opoziční poslanci, kteří tím protestují proti způsobu, jakým byl v pátek schválen státní rozpočet na rok 2017.

V okolí parlamentu bylo několik stovek policistů. Mluvčí policie Marius Mrozek popřel informace, že by příslušníci použili k rozehnání davu slzný plyn. To uvedl opoziční poslanec Jerzy Meysztowicz. Opoziční poslanec Michal Szczerba k zásahu dodal: „Je to poprvé, co jsem viděl ozbrojenou policii v budově parlamentu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám