Hlavní obsah

Zeman promluvil v Lisabonu. Evropa musí sebrat odvahu a začít se bránit, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Evropa musí najít odvahu chránit své vnější hranice a místo bezhlavého přijímání migrantů těmto lidem pomáhat přímo na jejich území. Po středeční schůzce se svým portugalským protějškem Marcelem de Sousou to řekl prezident Miloš Zeman.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Český prezident Miloš Zeman se svým portugalským protějškem Marcelem de Sousou

Článek

Oba politici spolu mluvili o Evropské unii i o migrační krizi a shodli se, že je nutné unii reformovat. Podle Zemana by změny mohly iniciovat právě menší země Unie, jako je Česko a Portugalsko.

„Bezhlavé přijímání migrantů oslabuje země, odkud odcházejí. Mladí, schopní muži odcházejí do Evropy, kde budou pravděpodobně žít na sociálních dávkách, a doma budou jejich mozky chybět,” uvedl Zeman na tiskové konferenci v prezidentské paláci v Lisabonu.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Mezi oběma státníky panuje shoda, hlásí ČTK.

Migrační vlna zejména loni zaplavila Evropu. Nejvíce běženců směřuje do Německa.

Migrační krize bude podle Zemana pokračovat, bude dlouhodobá a bude zahrnovat milióny lidí. „Efektivní pomoc africkým zemím – zdůrazňuji efektivní, nikoli dary diktátorům – by mohla tuto krizi zpomalit,” dodal prezident.

Zeman také portugalskému prezidentovi poblahopřál ke zvolení Portugalce Antónia Guterrese generálním tajemníkem OSN a poobědval s ministrem zahraničí Augustem Silvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám