Hlavní obsah

Slováci budou muset platit za igelitové tašky, vláda chce snížit jejich spotřebu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V zájmu snížení spotřeby igelitových tašek schválila ve středu slovenská vláda novelu zákona o odpadech, která zavádí jejich povinné zpoplatnění. Podle ekologické organizace Envi spotřebuje každý Slovák v průměru 466 igelitových tašek ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kabinet si od zmíněného patření slibuje snížení spotřeby igelitových tašek na jednu osobu na 90 kusů ročně. Od roku 2019 budou muset obchodníci vést evidenci igelitových tašek a zákazníkům je k nákupům nebudou moci dávat zdarma.

„Lehké plastové tašky se poměrně rychle stávají odpadem, proto je potřebné zabránit negativními vlivu tohoto odpadu na životní prostředí,“ odůvodnilo návrh ministerstvo životního prostředí.

Průměrná spotřeba igelitových tašek se v členských zemích Evropské unie pohybuje kolem 200 kusů ročně na jednoho občana. Ke snížení spotřeby  zavazuje členské státy evropská směrnice. Státy musí přijmout opatření, aby se jejich spotřeba snížila na 90 kusů ročně na osobu do konce roku 2019 a na čtyřicet kusů do roku 2025. Do konce roku 2018 musí všechny členské státy igelitové tašky zpoplatnit.

V zemích, kde už igelitové tašky byly zpoplatněny, rapidně klesla jejich spotřeba. Například v Severním Irsku o 72 procent, ve Skotsku o 80 procent a ve Walesu až o 96 procent.

V Česku by měl zákaz igelitek zdarma platit od roku 2018. V mnoha obchodech igelitky zpoplatnili již dříve. [celá zpráva]

Anketa

Jak nosíte nákup z obchodu?
Mám vlastní tašku
83 %
Kupuji na pokladně igelitky
8,3 %
Kupuji na pokladně tašky z jiných materiálů
1,4 %
Mám vlastní přepravku
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1959 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám