Hlavní obsah

Kat Islámského státu přišel do Finska a požádal o azyl, soudí ho i s dvojčetem

– Helsinky

Ve Finsku tento týden začal soud se 24letými dvojčaty z Iráku podezřelými ze spojení s Islámským státem (IS). Jeden z nich figuruje na propagandistickém videu sunnitských extremistů z předloňského roku. Video zachycuje povraždění desítek iráckých armádních nováčků, většinou šíitů.

Foto: Reuters

Pieta na místě nálezu hromadného hrobu v Tikrítu

Článek

Masakr se udál na vojenské základně v Tikrítu. Odhaduje se, že samozvaní kati IS tehdy povraždili až 1700 zajatců. Jedno z dvojčat na videu zastřelí nejméně 11 neozbrojených lidí donucených lehnout si do připraveného hromadného hrobu.

Žalobci požadují trest doživotí pro oba bratry, protože nelze poznat, který z nich je vrahem z videa, informovala agentura AFP. Žaloba je viní z vražd, podílu na vraždách, z válečného zločinu a terorismu.

Svědek mluvil o mučení

Dvojčata přišla do Finska loni v září a požádala o azyl. Zatkli je o několik měsíců později, oba tvrdí, že jsou nevinní.

Žalobci však také mají k dispozici svědka, který tvrdí, že ho bratři společně s dalšími bojovníky IS zadržovali a mučili v paláci bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, který se u Tikrítu narodil.

Dvojčata se zahájení procesu, při němž se řešily procedurální otázky, neúčastnila.

Odsouzenec na doživotí může ve Finsku požádat o propuštění nejdříve po 14 letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám