Hlavní obsah

Masakr u stadiónu v Istanbulu. Sebevrah odpálil dvě bomby a zabil 38 lidí

– Istanbul • Aktualizováno

Nejméně 38 obětí na životech si vyžádal útok sebevraha s náložemi u fotbalového stadiónu v Istanbulu. Dalších 155 lidí bylo zraněno, potvrdily turecké úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí stadiónu krátce po explozích, policisté stříleli do vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze,” řekl agentuře Reuters svědek.

Útočník nejdříve odpálil bombu, kterou měl schovanou v autě, a asi o minutu později v blízkém parku odpálil také nálož u svého těla. Svědkové rovněž uslyšeli střelbu.

Útok se udál v sobotu večer před novým stadiónem fotbalového celku Besiktas. Stadión se nachází u Bosporu v evropské části města.

Výbuchy nastaly dvě hodiny po konci ligového zápasu mezi čelními týmy tabulky Besiktasem a Bursasporem, který sledovaly tisíce lidí a který vyhrál domácí tým 2:1.

Za Bursaspor hraje také český reprezentant Tomáš Necid.

Podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soylua atentátník udeřil na policisty, kteří zajišťovali bezpečnost během utkání, i jejich autobus. Zahynulo nejméně 30 policistů.

Útok se udál v místě, kudy odcházeli fanoušci Bursasporu. V té době už ale byli povětšinou pryč a nic se nestalo ani hráčům.

Výbuch vyděsil i televizní reportéry.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Výbuch nastal po skončení ligového zápasu.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě útoku

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zranění policisté.

V Turecku v nedávné době opakovaně útočili extremisté napojení na Islámský stát i kurdští povstalci. Zatím se nikdo k útoku nepřihlásil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan teroristický útok v Istanbulu odsoudil. Řekl také, že cílem atentátníka bylo zabít co nejvíce lidí. Čtrnáct lidí leží na jednotce intenzivní péče, stav nejméně šesti z nich je kritický.

Policie v souvislosti s útokem zadržela deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám