Hlavní obsah

V jednom z hrobů obětí neštěstí u Smolensku je nesprávné tělo, tvrdí Poláci

– Varšava

Nejméně jedna z obětí leteckého neštěstí polského prezidentského letadla u Smolenska patrně spočívala v nesprávném hrobě. Podle agentury PAP o tom ve čtvrtek informovala polská prokuratura, která provádí kontroverzní exhumace ostatků obětí kvůli novému vyšetřování katastrofy.

Foto: Sergey Ponomarev, ČTK/AP

Zbytky polského vládního letounu po pádu v ruském Smolensku

Článek

Server wPolityce.pl doplnil, že by se mělo jednat o hrob někdejšího předsedy Polského olympijského výboru Piotra Nurowského, který byl v dubnu 2010 jednou z 96 obětí neštěstí.

V hrobě Nurowského podle Poláků leželo tělo jiného člověka, jenž zemřel při stejné události. Prokuratura poté vydala prohlášení, že „existuje velká pravděpodobnost”, že během exhumací prováděných v těchto dnech bylo tělo jedné z obětí nalezeno v nesprávném hrobě.

Jasno bude po testech DNA 

Úřad o tom již informoval příbuzné, záměnu těl mají definitivně potvrdit genetické testy. Vyzvedávání těl obětí začalo v listopadu z iniciativy vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Někteří její členové mají podezření, že se bývalý prezident Lech Kaczynski a dalších 95 pasažérů letu do Smolenska nestali obětí letecké nehody, jak tvrdí závěry předchozího vyšetřování, ale atentátu v důsledku spiknutí Ruska a tehdejšího polského premiéra a nynějšího předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Předsedou PiS je Kaczyńského bratr Jaroslaw, odvěký Tuskův politický rival. Předchozí vyšetřování provedené za Tuskovy vlády přičetlo katastrofu u Smolenska špatnému počasí a lidským chybám.

Ve vládním letounu, který se za husté mlhy roztříštil při pokusu o přistání na smolenském letišti, zahynulo spolu s prezidentem a jeho ženou mnoho dalších příslušníků polských elit. Celá delegace měla uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které na jaře 1940 povraždila stalinská tajná policie. Exhumace více než osmi desítek těl by měly pokračovat zhruba rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám