Hlavní obsah

Německou televizi drtí kritika. Neinformovala o vraždě, kterou měl spáchat migrant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá veřejnoprávní televize ARD čelí kritice za to, že ve svém hlavním zpravodajském pořadu Tagesschau neinformovala o znásilnění a vraždě studentky, které se měl v polovině října ve Freiburgu dopustit sedmnáctiletý Afghánec. Šéfredaktor pořadu Kao Gniffke to vysvětluje tím, že se nejednalo o podstatnou záležitost s celonárodním nebo mezinárodním přesahem.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté

Článek

Vražda dívky podle Gniffkeho do této kategorie nespadá, respektive nespadala. "Takže jsme v uplynulých dnech museli prověřit, jestli se případ ve Freiburgu od ostatních vražd liší. Tak jsme to neviděli, a proto jsme o smrti této mladé dívky neinformovali," uvedl Gniffke v písemném vysvětlení.

Devatenáctiletá dívka, která se angažovala v pomoci migrantům, byla znásilněna a zavražděna v polovině října, když se vracela z večírku. Následovalo složité vyšetřování a podezřelého v pátek pomohly dopadnout až stopy DNA a kamerové záznamy. [celá zpráva]

Afghánec, jehož jméno nebylo zveřejněno, měl tělo dívky pohodit do řeky Dreisam.

O případu, který zemi pobouřil, informovala většina německých médií. Vysvětlení šéfredaktora Tagesschau vyvolalo negativní reakce. "Považuji rozhodnutí Tagesschau za špatné proto, že samozřejmě vzbuzuje dojem, že o tom nechtěla informovat, protože podezřelým je nezletilý uchazeč o azyl," uvedl například Ansgar Heveling, zástupce vládních křesťanských demokratů v kulturním a mediálním výboru Spolkového sněmu.

Spor o účel médií

Kritikou nešetřila ani Dagmar Rosenfeldová v komentáři deníku Die Welt. Případ vraždy mladé dívky měl podle ní široký společenský rozměr od momentu, kdy se podezřelým stal uprchlík. Při rozhodování o obsahu zpravodajství podle ní nemůže hrát roli obava, že by daná informace mohla hrát do karet určité skupiny politiků nebo extremistů. Primárním posláním zpravodajského pořadu totiž není péče o společnost, ale poskytování informací, míní.

Protipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (AfD) má jasno. Migranti jsou zlo a vláda je za toto zlo odpovědná. Konkrétně spolková kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel. „Nesou rozhodující díl viny za tento krutý čin a mnoho dalších trestných činů,“ řekl podle Fox News spoluzakladatel AfD Joerg Meuthen.

Merkelová a Gabriel ale varují před paušalizováním. „Je jasné, že se přistěhovalci mohou dopouštět stejně odporných zločinů jako lidé narození v Německu,“ reagoval na kritiku Gabriel.

Podivné neinformování německých médií o sexuálním obtěžování, kterého se dopouštěli migranti na německých ženách o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a v dalších německých městech, vyvolalo debatu už na začátku roku. Německá televize ZDF se za své počínání později a pod tlakem veřejnosti omluvila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám