Hlavní obsah

Novým francouzským premiérem se stal ministr vnitra Cazeneuve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Bernard Cazeneuve se v úterý stal novým předsedou francouzské vlády. Agentuře AFP to potvrdil zdroj z vlády. Cazeneuve nahradí Manuela Vallse, který podal demisi proto, že chce kandidovat na prezidenta. Cazeneuve povede vládní kabinet do jarních voleb.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Manuel Valls (vlevo) přepustil funkci premiéra dosavadnímu ministrovi vnitra Bernardu Cazeneuveovi (vpravo).

Článek

Třiapadesátiletý Cazeneuve dosud zastával funkci ministra vnitra, stejně jako dříve Valls. Novým ministrem vnitra se stal dosavadní poslanec Bruno Le Roux.

Valls oznámil svoji demisi v pondělí a současně potvrdil, že bude kandidovat za vládní socialisty na prezidenta. [celá zpráva]

Dosavadní hlava státu François Hollande totiž jako vůbec první prezident páté republiky nebude funkci obhajovat. [celá zpráva]

Socialisté budou svého kandidáta teprve vybírat, jejich „primárky“ se uskuteční v lednu.

Nejvíc šancí má Fillon

Valls je favoritem, přesto mu ani nejnovější průzkum nedává valné šance. Podle ankety agentury Ifop by nyní socialistický kandidát vypadl v prvním kole volby, skončil by až pátý.

Průzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, ukázal, že by do druhého kola postoupil už jasný kandidát pravicových Republikánů a někdejší premiér François Fillon a šéfka Národní fronty Marine Le Penová. Stejně jako předchozí průzkum ukázalo nynější dotazování, že by Fillon Le Penovou porazil se ziskem 65 procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám